Statistiky potvrzují nástup lepších časů. V únoru rostly průmysl i stavebnictví

Český průmysl zrychlil svůj růst, v únoru byla výroba meziročně vyšší o 6,7 procenta. Vyplývá to z výsledků, které dnes vydal Český statistický úřad. Příznivá zpráva potvrzuje, že krize skutečně ustupuje a nastávají lepší časy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

STavba, jeřáby

STavba, jeřáby | Foto: Comstock Images

Meziroční únorový růst českého průmyslu je o procento lepší ve srovnání s lednem. V únoru zrychlil na 6,7 procenta z lednových 5,7 procenta.

Také hodnota nových zakázek, která naznačuje další vývoj výroby, vychází příznivěji. V lednu stoupla o víc než desetinu, v únoru dokonce o pětinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější data statistiků shrnuje redaktor Jaroslav Skalický

K meziročnímu růstu nejvýrazněji přispěla výroba motorových vozidel, kovových konstrukcí a pryžových a plastových výrobků. Pokles postihl výrobu strojů a ostatních dopravních prostředků a produkci elektřiny, plynu a tepla.

Tento nárůst by se měl projevit i ve snížení nezaměstnanosti. Už v únoru firmy přijaly o procento víc zaměstnanců, výraznější by to mělo být v druhé polovině roku.

Statistici už potřetí v řadě spočítali také růst stavební výroby - meziroční o šest procent po lednovém růstu o pět procent. Podle statistiků měla na zvýšení stavební výroby vliv nezvykle teplá zima, která letos stavařům pomohla.

Zahraniční obchod České republiky skončil v únoru podle předběžných údajů přebytkem 13,5 miliardy korun, což představovalo meziroční pokles o necelé tři miliardy.

Příznivé signály z Německa

Výhled na další měsíce je optimistický, protože českému průmyslu pomáhá hospodářské oživení v Evropě.

Nejdůležitější je, jak se vyvíjí situace v Německu, které má největší ekonomiku v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Průmyslová výroba v Německu v únoru meziměsíční růst zpomalila na 0,4 procenta z lednového tempa 0,7 procenta. Nárůst byl ale o něco vyšší, než se předpokládalo.

Také data z minulého týdne jsou příznivá. Ukazují, že zakázky německých průmyslových podniků rostou dokonce šestkrát víc, než ekonomové čekali. Německá průmyslová výroba tak bude v příštích měsících dál nabírat tempo a z toho by mělo těžit i české hospodářství.

Vývoj průmyslové výroby v Česku (2/2013 - 2/2014) | Foto: ČTK

Vývoj stavební výroby v Česku (2/2013 - 2/2014) | Foto: ČTK

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme