Po Doněcku vyhlásil proruskou republiku i ukrajinský Charkov, nepokoje jsou i v Luhansku

Proruští separatisté na východě Ukrajiny vyhlásili Charkovskou lidovou republiku, separatisté v Luhansku pronikli do skladu zbraní a prý plánují útok na sídlo gubertárora. Krátce po poledni přitom deklarovali nezávislost s Moskvou sympatizující demonstranté i v Doněcku. Kyjev chce v oblastech vyhlásit výjimečný stav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojenci v Doněcku vyhlásili samostatnost

Ozbrojenci v Doněcku vyhlásili samostatnost | Zdroj: ČTK

Vlastní "Charkovskou lidovou republiku" dnes vyhlásila i skupina proruských aktivistů v Charkově. Oznámili, že jako "alternativní poslanci" přebírají exekutivní pravomoc zastupitelstva, do objektu gubernátora se jim ale zatím proniknout nepodařilo. Rusko chtějí požádat, aby dohlíželo nad předpokládaným referendem.

Nejkomplikovanější je dnes situace v Luhansku, správním středisku nejvýchodnější ukrajinské oblasti. Povstalci pronikli do skladu zbraní, okupované sídlo tajné služby chrání barikády.

Podle nepotvrzených zpráv mají proruské skupiny k dispozici 300 samopalů a sto pistolí. V úterý se podle agentury Unian chystají k útoku na gubernátorské sídlo.

Shromáždění proruských demonstrantů po poledni vyhlásilo na východě Ukrajiny nezávislou 'Doněckou republiku'. Aktivisté předtím obsadili budovu místní oblastní správy. Ruského prezidenta Vladimira Putina okamžitě požádali o vojenskou pomoc.

Parlament bude jednat o vyhlášení výjimečného stavu

V předsednictvu ukrajinského parlamentu čeká na projednání návrh vyhlásit v Charkovské, Doněcké a Luhanské oblasti výjimečný stav. Do programu zatím zařazen nebyl, nejbližší parlamentní schůze je v Kyjevě na pořadu v úterý.

Ukrajinské vládní ozbrojené síly jsou na východě země v pohotovosti a připravené zasáhnout proti ozbrojeným separatistům.

Jak upozornil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, ruská armáda se od hranic s Ukrajinou nestáhla.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk | Foto: ČTK/AP, Geert Vanden Wijngaert

Jaceňuk do Doněcku okamžitě vyslal své zástupce – šéfy silových resortů. Ukrajina také požádala Parlamentní shromáždění Rady Evropy, které právě zasedá, aby se začalo situací bezodkladně zabývat.

„Proti těm, kteří vzali do rukou zbraně, použijeme protiteroristické metody. A posílíme také ochranu naší východní hranice,“ řekl prozatímní ukrajinský prezident Olexandr Turčynov.

Nad hraniční regiony dnes k cvičným letům vyslalo bojové stroje ukrajinské ministerstvo obrany. V předsednictvu ukrajinského parlamentu podle médií čeká na projednání návrh vyhlásit ve třech východoukrajinských oblastech výjimečný stav.

Šéfové diplomacie Ruska a USA se sejdou s Ukrajinci

Americký ministr zahraničí John Kerry v telefonátu s ruským protějškem Sergejem Lavrovem zdůraznil, že akce separatistů na východě Ukrajiny nepůsobí spontánně. Poukázal při tom na zatčení ruských zpravodajců v neklidné oblasti.

Rusko by se podle Kerryho mělo od takových kroků jasně distancovat. Lavrov naopak vzkázal Ukrajincům, že je nepřijatelné odpovídat silou na oprávněné požadavky obyvatel východní Ukrajiny.

Šéfové americké a ruské diplomacie se nicméně shodli, že by se měli do deseti dnů sejít spolu s Ukrajinci a zástupci Evropské unie k přímým rozhovorům o krizi.

Doněcká oblast. Grafický profil: ilustrační mapka se základními údaji | Foto: ČTK

Martin Dorazín, ČTK, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme