Česko potřebuje několikadenní intenzivní déšť, hladiny vod neustále klesají

Česko se potýká s vysycháním povrchových i podzemních vod. Méně vody než obvykle je v povodí Ohře a horní Vltavy. Hůře je na tom také Berounka. Spodních vod ubývá hlavně na severu republiky. Nezvyklé sucho a zanesené koryto Labe tak trápí i rejdaře a obavy už začínají mít z budoucího vývoje zemědělci na Olomoucku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sucho na Dalešické přehradě

sucho na Dalešické přehradě | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Podle hydrometeorologa Jana Daňhelky by návratu do normálu pomohl trvalý intenzivní déšť po dobu týdne až 14 dní:

„Ideálním způsobem doplňování zásob podzemní vody jsou intenzivní deště okolo 20, 30 milimetrů denně, které by trvaly několik dní. Třeba pět, sedm, deset dní.“

Voda začala pomalu vysychat už na podzim loňského roku, podle odborníků naposledy normálně pršelo v říjnu 2013.

Problém s podzemní vodou

Sucho snižuje i hladiny přehradních nádrží. Podle hydrologů by pomohly zásoby vody v přírodě doplnit dva, tři deštivé týdny.

„Nejen na řekách jsou malé průtoky podzemní vody, které by pak měly sytit řeku v době, kdy je dlouho bez srážek. Jsou na nízkých stavech,“ říká hydrolog Tomáš Vlasák. I zásoby spodních vod vysychají už od podzimu, který byl nadprůměrně suchý.

Stejně tak zima byla nezvykle teplá s minimem srážek. Situaci na řekách nebo v půdě by mohl vyřešit jedno nebo dvoudenní déšť, ale zásoby podzemní vody se budou plnit po dobu několika týdnů.

Sucho (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Pokud budeme mít následující období, druhou půlku jara, spíše srážkově mírně nadprůměrnou, tak si myslím, že nebude žádný problém. Ale pokud by byla jenom průměrná, nebo mírně podprůměrná, tak v kombinaci právě s nízkými zásobami podzemních vod, by to mohlo vyvolávat komplikace,“ míní Vlasák.

Těžkosti by pak mohly být jak na řekách, tak i v místech, kde se spodní voda používá jako zdroj pitné vody. Naopak například přehradní nádrž Římov, která zásobuje pitnou vodou více než polovinu jihočeských domácností, má vody dostatek.

„Pitné vody je v současné době zásoba na dvouletou spotřebu,“ říká ředitel Jihočeského vodárenského svazu Antonín Princ

Ale zároveň má obavy z postupného vyprazdňování nádrže.

„Dělá nám to vrásky, protože pokud se má udržovat nějaký tok přímo pod přehradou a nedoprší-li nic, tak spotřeba z nádrže stoupne,“ zdůraznil princ.

Ideální by podle hydrologů i vodohospodářů na jihu Čech bylo deštivé počasí po dobu několika týdnů.

Obavy zemědělců

Sucho - vyschlá puda - obilné pole | Foto: Pavel Pavlas

Zemědělci si po mírné zimě pochvalují stav ozimých plodin. Zatím je nijak neohrozilo ani panující sucho.

Ale podle ředitele okresní Agrární komory Olomouc Miloše Porče se nedostatek vláhy může projevit později:

„Porosty ozimých obilovin jsou pěkně zapojeny, tam, kde byly dobře založeny. Dobře vypadají i porosty ozimé řepky. Ale problém s projevem sucha může teprve nastat.“

Nedostatek vláhy tak ohrožuje další růst a může způsobit špatnou úrodu.

Nákladní lodě odplouvají za prací do Německa

Nezvyklé sucho a zanesené koryto Labe trápí i rejdaře na severu Čech. Nákladní lodě tak musejí nakládat v průměru o 200 tun zboží méně.

A ztráty rejdařů se podle Milana Raby ze svazu dopravy České republiky pohybují v desítkách milionů:

„Obtěžujeme tím i naše zákazníky, protože nejsme schopni naplnit jejich zakázky. Musejí volit alternativní dopravu, především kamionovou, což obtěžuje i další obyvatele, kteří jsou touto dopravou dotčení.“

Déšť, prší, deštivé počasí (ilustračni foto) | Foto: Filip Jandourek

Tomáš Minarčík, Květa Moravcová, Martin Pokorný, mkp, Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme