Havířov kvůli ceně otálí s odkupem ubytovny Merkur. Chce další informace

Havířov se snaží vyjednat lepší podmínky pro odkoupení Merkuru. Problematickou ubytovnu i její pozemky chce město využít pro sociální bydlení. Budova je ale podle radnice v dezolátním stavu a cena, o kterou si řekl majitel, neodpovídá skutečnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noví obyvatelé před ubytovnou pro neplatiče

Noví obyvatelé před ubytovnou pro neplatiče | Foto: Michal Záboj

Jednání o prodeji pozorně sledují hlavně lidé z havířovského Podlesí. Například paní Marie, která bydlí jen kousek od ubytovny Merkur.

V mládí tam chodila za zábavou, nyní se ale místu oklikou vyhýbá. Budova se za desítky let změnila v ruinu, kde žijí hlavně sociálně slabé rodiny a nepřizpůsobiví.

Havířov chce ubytovnu odkoupit, protože se bojí, aby do města nepřišli další obchodníci s lidskou chudobou. Ani po několikaměsíčních jednáních se ale zatím s vlastníkem na prodeji nedomluvilo. Zastupitelé teď dostali na stůl nové podmínky smlouvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prodej ubytovny Merkur se zajímal redaktor Stanislav Janalík

„Jsou tady nové skutečnosti týkající se ceny. Jsou tady ještě nevyjasněné skutečnosti týkající se technického stavu budovy, okolních pozemků a inženýrských sítí. Budeme se snažit vyjednat ty nejlepší podmínky a vrátit lokalitu tam, kde si zaslouží,“ říká primátor Zdeněk Osmanczyk z ČSSD.

„Z původní ceny 84 milionů je to dneska 42 milionů plus jsou tam nějaké předpokládané náklady na odstranění závažných nedostatků v technickém stavu, teď mám na mysli balkóny. Je to otázka jednání,“ dodává.

Opozici se ale nelíbí, že radnice může získat za několik desítek milionů korun jen ruinu, která stejně půjde k zemi. „Oprava by byla tak vysoká, že by bylo pro město výhodnější to zbourat a potom pokračovat na zelené louce,“ myslí si nezávislý zastupitel Vladimír Mach.

Havířovská radnice má na dojednání podmínek prodeje čas do konce června. Pokud se s vlastníkem nedohodne, ten ubytovnu znovu nabídne dalším zájemcům.


Zvětšit mapu

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme