Pedagogické vzdělání chybí v Ústeckém kraji dvěma tisícům učitelů

Rodilí mluvčí, učitelé starší 55 let s 20 lety praxe a odborníci s méně než polovičním úvazkem mohou dál učit na školách, aniž by si museli doplňovat vysokoškolské nebo pedagogické vzdělání. Sporné případy na školách, kde je nekvalifikovaných učitelů víc než 60 procent, bude posuzovat zvláštní ministerská skupina. Tak to aspoň stojí v novele zákona, kterou prosazuje ministerstvo školství. Ministr Marcel Chládek z ČSSD dnes v Ústí nad Labem děkanům pedagogických fakult řekl, jak se bude studium učitelů financovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitelé z jihlavské Základní školy Jungmannova dnes stávkovali. Až do devíti hodin zůstaly proto třídy prázdné.

Učitelé z jihlavské Základní školy Jungmannova dnes stávkovali. Až do devíti hodin zůstaly proto třídy prázdné. | Foto: Lucie Maxová

Podle odhadu resortu si ze 17 tisíc nekvalifikovaných učitelů chce vzdělání doplnit necelá třetina.

Třeba angličtinářka Andrea Aulická Češpivová musí základní školu, kde učí, do konce roku opustit. Patří mezi dva tisíce učitelů v Ústeckém kraji, kterým chybí vzdělání na pedagogické fakultě. Protože není rodilá mluvčí, nevztahuje se na ni výjimka. Dodělávat školu si už nechce.

„Dodělat si pedagogické vzdělání mi nepřipadá přínosné pro moji práci. Po 13 letech praxe neshledávám kromě znalosti předmětu to všechno navíc, co se tam dlouhé roky studuje, jako přínos, protože to mám všechno zažité,“ říká a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se učitelé staví k případné nutnosti doplnit si vzdělání, zjišťovala reportérka Iva Zítková

„V tuto chvíli nejsem ochotná tomu obětovat svůj čas. Navíc to stojí obrovské peníze. Kdybych si spočítala náklady na pětiletou školu, tak ty peníze se mi do důchodu nevrátí.“

Podle svých slov se budoucnosti nebojí, protože nabídek na novou práci má celou řadu. Jinak je na tom její kolegyně Hana Michálková. Ta si musí podat přihlášku a dodělat si vysokou školu, i když za pár let po té, co ji dokončí, odejde do důchodu.

„Pořád ještě máme v jednání, jestli to nějak nedopadne, protože já věkově odpovídám výjimce a chybí tam dva a půl roku praxe. Spíš jestli nepůjde o nějaké individuální výjimky, protože to tam nepadlo úplně přesně,“ doufá.

Učitelé by uvítali víc výjimek

Individuální posuzování by přivítali i ředitelé škol, jako je Alena Tomášková, která řídí základní školu v Děčíně. „Pokud ministerstvo školství neudělá nějaká další opatření nebo výjimky na nějakou dobu, tak se s těmi lidmi budu muset opravdu rozejít,“ konstatuje.

Ministr školství Marcel Chládek dnes s děkany pedagogických fakult diskutoval nejen o nových pravidlech a výjimkách, ale i o tom, kolik peněz na dovzdělávání učitelů vysoké školy dostanou. Čeká totiž, že si vzdělání bude chtít doplnit až sedm tisíc lidí.

„Na tento rok to máme řádově rozpočítáno na navýšení o 22 milionů korun, které by měly tento výdaj pokrýt,“ informuje.

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

Podle děkana Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Pavla Doulíka je všech devět fakult v zemi na nápor nových studentů připraveno.

„Tak jak jsem se bavil s děkany, prodloužili jsme termíny pro podávání přihlášek a budeme vypisovat druhá kola přijímacího řízení v srpnu a září,“ potvrzuje.

Učitelé se středoškolským vzděláním tak budou mít ještě dostatek času se ke studiu přihlásit. Odborníci, kteří vysokou školu mají a chtějí si doplnit jen pedagogické vzdělání, to mohou udělat kdykoli během roku.

Toto studium je ale na rozdíl od vysokoškolského zpoplatněné. Řada učitelů stále vyčkává, protože věří, že nový zákon politici neschválí a vše se potřetí prodlouží.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme