‘Zelené potraviny‘ vyhledává stále víc lidí. A to nejen na Zelený čtvrtek

Dopřejeme-li si na Zelený čtvrtek zelené potraviny, zajistíme si zdraví na celý rok - alespoň podle staré tradice. Není to ale zdaleka jen pověra, po zelených potravinách sahá nejen v dnešní den stále víc lidí, kteří se na jaře snaží tělo zbavit škodlivin. Třeba zelený ječmen je totiž podle vědců opravdovým pokladem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dozrávající klasy ječmene

Dozrávající klasy ječmene | Foto: Corel GALLERY

Od pravidelného užívání zeleného ječmene řadu lidí odradí jeho cena - dvě deci nápoje z této rostliny totiž vyjdou v podnicích se zdravou výživou zhruba na 35 korun. Každý si ho přitom může doma lehce vypěstovat sám a stojí ho to jen trochu času.

Stačí truhlík na slunném místě se zeminou, kam vysadíme semena ječmene jarního. Zasypeme tenkou vrstvou hlíny a pak jen nesmíme zapomenout zalévat.

„Zhruba za 14 až 20 dnů nám vyrostou rostlinky do výšky asi 15 centimetrů, což je nejvhodnější výška. Šťávu potom získáme pomocí nějakého mlýnku, ty pracovní nástroje ale musí být z nerezu nebo plastu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na jarní očistu těla od škodlivin se zaměřila redaktorka Zuzana Plíšková

„Koncentrovanou šťávu můžeme uložit do ledničky a každý den v poměru 1:10 ředit pitnou vodou,“ radí Jaroslava Ehrenbergerová z Mendelovy univerzity v Brně, která se společně se svým týmem začala věnovat výzkumu účinků zeleného ječmene před třemi lety.

Jeho výsledky potvrdily, že zdánlivě obyčejná rostlinka je skutečným darem pro naše tělo - obsahuje antioxidanty, které organismus chrání před poškozením, řadu minerálů, enzymů a aminokyselin.

„V našem výzkumu jsme si chtěli potvrdit, zda opravdu v té obyčejné rostlině ječmene jarního jsou fytonutrienty, které by mohly člověku pomáhat. A skutečně ty látky, které jsme sledovali, v té zelené biomase mladých rostlin ječmene jsou.“

V době, kdy je lidský organismus vystaven ve velké míře stresu a pro tělo škodlivým potravinám, si lidé cestu k pravidelné očistě hledají stále častěji. Po detoxikaci sáhla třeba i Magda Frišaufová z Brna.

„Spočívala hlavně v tom, že jsem deset dní dopředu upravila to, co jsem jedla. Že jsem vlastně vyloučila veškeré živočišné potraviny, bílou mouku a jedla jsem hlavně ovoce a zeleninu. A pak jsem měla 4 dny půstu.“

„Oba dva roky jsem se cítila hodně dobře; neměla jsem hlad a kupodivu jsem měla hodně energie,“ dodává mladá žena, která k jarní očistě inspirovala i některé své známé.

Zuzana Plíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme