Malotřídka v Olešce kvůli nedostatku žáků skončila, rodiče raději děti vozí do okolí

V Praze-východ zanikla, aspoň prozatím, další základní škola. Přestože je v okolí Prahy kritický nedostatek míst ve školách, v Olešce u Kostelce nad Černými lesy pozastavili zastupitelé na tři roky činnost školy pro první stupeň. Rodiče neměli o málotřídní školu zájem. Jenže v okolních městech už kapacita ve školách skoro nestačí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klasické školní předměty mohou kantoři vyučovat jinak, příkladem je malotřídka ve Fryšavě pod Žákovou horou

Klasické školní předměty mohou kantoři vyučovat jinak, příkladem je malotřídka ve Fryšavě pod Žákovou horou | Foto: Irena Šarounová | Zdroj: Český rozhlas

Základní škola v Olešce u Kostelce nad Černými lesy je prázdná půl roku. Školáci ji opustili před letními prázdninami a už se do ní nevrátili. „Přesto ještě věříme, že ji obnovíme a že se do ní naše děti vrátí,“ říká starosta Olešky Jaroslav Vedral zvolený za nezávislé.

„Budova tady byla postavená v roce 1903 kvůli tomu, aby děti mohly chodit do školy v Olešce,“ dodává. Ačkoli školství má v obci se skoro tisíci obyvateli tradici od poloviny 18. století, loni v květnu zastupitelé rozhodli, že činnost dvoutřídní školy pro první stupeň na tři roky pozastaví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Malotřídní ZŠ v Olešce v Praze-východ kvůli nedostatku žáků skončila, rodiče raději vozí děti do okolí. Natáčela tam redaktorka Alena Rokosová.

„Rozhodnout o tom, že tady skončí nebo bude pozastavena činnost, bylo jedno z nejhorších usnesení, které mohlo vyjít. Ale nebyla jiná cesta. Nebyl tady dostatek dětí, které měly podanou přihlášku do první třídy. Všech 13 našich předškoláků se přihlásilo do jiných škol v okolí,“ vysvětluje starosta.

Z dvanácti školáků mezi 2. a 5. třídou šli od září tři na druhý stupeň do jiné školy a jeden se s rodiči odstěhoval. Osm dětí si tedy muselo hledat jinou školu. Mezi nimi i Alžběta, která chodila do 4. třídy.

„Nejdřív byla strašně nešťastná, že přijde o kamarády. Ale byli domluvení se spolužákem, takže naštěstí přestup zvládli spolu,“ popisuje její matka.

Bětka teď jezdí do školy do Říčan, kde pak chce pokračovat na gymnáziu. Paradoxní je, že rodina se před lety přestěhovala do Olešky právě kvůli škole a lepší dostupnosti Říčan, kde jsou i střední školy. Se zdejší malotřídkou byli spokojení.

„Včas uměla číst a psát, a naopak ještě znala třeba i vyjmenovaná slova či násobilku,“ dodává matka.

Předsudky vůči malotřídním školám

S předsudky některých rodičů, že je kvalita výuky v malotřídkách nižší, prý nesouhlasí. „Učitel má mnohem lepší přehled o tom, co v kterém dítěti je, v čem se mu přesně věnovat, v čem má slabinu,“ vysvětluje.

Podle starosty Jaroslava Vedrala největší roli v rozhodnutí rodičů sehrála právě představa, že čím větší škola, čím větší město, tím je výuka kvalitnější. „Můj názor to není, měl jsem tady obě děti, stejně jako většina místní starší generace. Vycházely dobře, neměly problém s přechodem,“ říká.

Nejbližší školu teď mají děti z Olešky v Kostelci nad Černými lesy. Jenže zbývají zhruba dva roky, než se její kapacita definitivně naplní. Říčany už na podzim vypověděly většině z 19 obcí smlouvy na umísťování dětí. Olešským tak zbývá opačný směr na Kolín, Zásmuky nebo Kouřim.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme