Pražská policie obvinila tři muže, kteří okradli seniory o téměř milion korun

Pražští kriminalisté obvinili jen za letošní rok tři muže, kteří okrádali důchodce. Pod falešnou záminkou se dostali k desítkám starých lidí do bytu a okradli je celkem o 900 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie, policejní auto (ilustrační foto)

Policie, policejní auto (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Dva třicetiletí muži se důchodkyni představili jako pracovníci jedné velké telekomunikační společnosti.

Pětadevadesátileté ženě tvrdili, že jdou zkontrolovat telefon. Místo toho ale přímo u ní v bytě ukradli 7 tisíc korun. Takový scénář muži zopakovali nejméně ve 20 případech.

„Pro zvýšení důvěryhodnosti nejprve seniorům zavolali domů na pevnou linku, představili se jako operátoři těchto společností s tím, že v lokalitě, kde ten senior bydlí, probíhá zrovna kontrola či výměna telefonu, a jestli je zájem, můžou se jejich technici dostavit a výměnu provést.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové techniky zlodějů, kteří okrádali pražské seniory přímo v jejich bytech, se zajímala Markéta Chaloupská

„Do půl hodiny až do hodiny se skutečně dostavili dva muži, pak už následoval klasický scénář,“ popisuje kriminalista Lukáš Průcha ze čtvrtého policejního obvodu.

Muži si krádežemi přišli nejméně na 400 tisíc korun. Hrozí jim zato až 5 let za mřížemi.

Okradení důchodci mají ale jen malou šanci, že peníze dostanou zpět. Oba zloději jsou totiž podle kriminalisty Průchy bez peněz. „Uvidí se, jestli se podaří zajištění nějakého majetku, protože nic nemají. Takže záleží na tom, jak se k tomu postaví a jestli začnou - až začnou legálně vydělávat - splácet, nebo ne.“

Nepravý opravář

S falešnou legendou přišel i 54letý muž, který o sobě tvrdil, že je opravář televizí. Okrádal hlavně seniory, kteří bydleli v činžovních domech ve Vršovicích.

Vytipoval si je podle jména na zvonku. Jen co zjistil, kde má dotyčný důchodce peníze, tak ho odlákal do vedlejšího pokoje a hotovost mu vzal. Celkem si tak přišel na 468 tisíc korun.

Žena | Foto: Free Digital Photos

Podle kriminalisty Václava Vlasáka ale bylo těžké muže dopadnout, protože ho staří lidé nedokázali popsat.

„Pro nás je to mínus, protože oni nám neposkytnou žádné informace, a pro ně je to plus, protože to vytěsní z paměti nebo už si to postupem času nepamatují, takže to na nich ani nezanechá žádný následek,“ vysvětluje.

Kriminalisté muže zadrželi až po několikaměsíčním pátrání. Poznali ho podle zelené bundy a taštičky, kterou nosil.

V roce 2013 policie vyšetřovala 198 krádeží na seniorech, což je zhruba o stovku méně než předloni.

Simona Bartošová, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme