Za posledních 10 let ubyla pětina obyvatel Janských Lázní. Město přichází o peníze

Janské Lázně přišly za posledních deset let o dvacet procent trvale žijících obyvatel. Ti totiž stále častěji prodávají svůj byt nebo dům turistům, kteří následně do Krkonoš jezdí jen občas. Jenže za mě město na rozdíl od trvalých obyvatel nedostává peníze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lyžaři

lyžaři | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

„Pro město to je katastrofický scénář,“ říká nezávislý starosta Janských Lázní Jiří Hradecký. Město totiž podle něj přichází o peníze ze státního rozpočtu.

„Města jsou hlavně financována z rozpočtového určení daní, kdy se na jednoho obyvatele dostává kolem deseti tisíc korun. Takže přicházíme o zdroje příjmu,“ dodal Hradecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech Jánských Lázní mluvil s jejich starostou Jiřím Hradeckým reportér Václav Plecháček

Stálé obyvatele tak nahrazují turisté, kteří si ve městě pořizují rekreační bydlení. Byty a nebo domy si kupují od původních obyvatel a pokud přijedou třeba na víkend, očekávají podobné služby jako místní.

„Nový majitel, který si koupí rekreační byt, chce přijet po komunikaci, která bude vyhrnutá, bude funkční osvětlení a bude fungovat kanalizace a voda. Samozřejmě by byl nejradši, kdyby tu měl nějakou kulturu a sportovní využití, ale bohužel,“ vysvětluje starosta.

Pro radnici je vzhledem k nedostatku peněz stále složitější zajistit běžný chod města. Podle starosty Janských Lázní by pomohla změna zákona o dani z nemovitosti.

„Aby se mohl příjem obce povýšit o daň z rekreačních objektů nebo bytů,“ dodal Hradecký. Do té doby se situace v Janských Lázních a řadě dalších měst a obcí asi nezlepší.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme