Před soudem vypovídala trojice obviněných z korupce ve fotbale

V Praze začal soud prošetřovat možnou úplatkářskou aféru v českém fotbale. Okresní soud pro Prahu-západ vyslechl obžalovaného bývalého rozhodčího Tomáše Adámka, který měl přijmout úplatek od dalšího obviněného Martina Svobody, údajně aby ovlivnil prvoligové utkání mezi Jabloncem a Plzní. Soud byl po třech a půl hodinách odročen na 5. června, aby mohli být vyslechnuti další svědkové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Svoboda před Okresním soudem na Praze-západ

Martin Svoboda před Okresním soudem na Praze-západ | Zdroj: ČTK

Korupční nabídku Adámek přiznal pár týdnů po přijetí úplatku v notářském prohlášení, stejně svědčil i další sudí Pavel Býma. Ten je svědkem události a čelí obvinění z neoznámení trestného činu.

Svoboda ale vinu odmítá. Podle něj totiž oba rozhodčí lžou, on prý nikoho neuplácel. Obvinění z úplatkářství si vysvětluje jako důsledek napjatých vztahů mezi fotbalovou Spartou a Plzní.

Vedle všech tří obviněných svědčili také šéf Viktorie Plzeň Tomáš Paclík, generální ředitel západočeského klubu Adolf Šádek, bývalý předseda disciplinární komise Jiří Golda a další dva sudí tehdejšího duelu Drahoslav Handlíř a Emanuel Marek.

Ti měli být přítomni schůzky mezi Adámkem a Svobodou, ale odmítli, že by došlo ke korupčnímu jednání. Vypovídat odmítla Svobodova přítelkyně.

Soudkyně líčení bylo odročeno, protože se někteří důležití svědci nedostavili. Z líčení se omluvili svědci předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková, předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta a majitel Sparty Praha Daniel Křetínský, který schůzkou s Peltou kauzu rozpoutal.

Svárem je zápas Jablonce s Plzní z března roku 2012. Adámek se přiznal k tomu, že přijal od bývalého funkcionáře Táborska a Čáslavi Svobody úplatek 200 tisíc korun, aby utkání ovlivnil ve prospěch Plzně.

Evelyna Kulíšková, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme