Zastupitelé v Litomyšli jednají o omezení či zákazu hazardu ve městech

Litomyšl se možná přidá k městům, kde platí úplný zákaz hazardu. Výherní automaty, herny ani videoterminály už nejsou například v Lanškrouně, Králíkách či ve Vysokém Mýtě. Rada města Litomyšle už podobnou vyhlášku přichystala a dnes se k ní vyjádří zastupitelé. Zatím ale není příliš jasné, jestli zvednou ruku pro úplný zákaz, nebo jen omezení hazardu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna v Chomutově

Herna v Chomutově | Foto: Jan Beneš

„Pro lidi je to strašné lákadlo, hlavně pro ty sociálně slabé. Věří, že vyhrají, ale dostávají se do čím dál větších problémů.“ Podle Mojmíry Jandíkové z Litomyšle jsou automaty jenom žroutem času a peněz.

Myslí si, že by radnice měla hazard omezit a kontrolovat. Paní Jaroslava už je přísnější, přála by si, aby už nikdo v Litomyšli na žádný výherní automat nenarazil. „Nepřináší to nic dobrého. Je to lákadlo neřesti,“ myslí si.

Ondřej Jindra z Litomyšle prý na automatech závislý není, hraje si jen pro radost. „O víkendu. Kdyby automaty v Litomyšli zakázali, jel bych někam jinam. Třeba do Poličky. Když si chce někdo zahrát, ať si zahraje. Když někdo prohraje peníze, je to jeho věc,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O regulaci hazardu v Litomyšli se zajímá reportérka Tereza Brázdová

V Litomyšli v současné době funguje sedm heren a přibližně 75 výherních automatů. Z odvodů a poplatků za jejich provoz město získává do své kasy nemalé peníze. Jen za loňský rok to bylo necelých šest milionů korun. Přesto je ve hře vyhláška o úplném zákazu hazardu ve městě.

Připravila ji rada města. Ta má na stole ale i mírnější variantu, která provoz výherních automatů omezuje. Místostarosta Litomyšle Vojtěch Stříteský, volený za TOP 09 - Fórum občanů Litomyšle, zatím nedokáže odhadnout, jak budou jeho kolegové, zastupitelé města, na svém dnešním zasedání hlasovat.

„Opravdu nevím, jak to dopadne, protože samozřejmě zde kolem nás sviští lobbing a přesvědčování a temné výhrůžky a podobně, protože jde přirozeně o velmi mnoho peněz,“ konstatuje.

Automaty mohou mizet postupně

Drtivá většina zastupitelů chce ale otázku hazardu v Litomyšli řešit. Například Dana Kmošková z ČSSD jednoznačně zvedne ruku pro jeho úplný zákaz. „Automaty nemusí být, v Litomyšli nám chybět nebudou. A ti, kterým budou chybět a budou na to mít, ať si za nimi jedou někam jinam,“ říká.

Na druhé straně místostarosta Litomyšle Radomil Kašpar z KDU-ČSL je jen pro omezení hazardu ve městě. „Já dlouhodobě nefandím absolutním zákazům. Myslím si, že to nic neřeší, a proto jsem na únorovém zastupitelstvu překládal protinávrh,“ informuje a popisuje:

Litomyšl, historické jádro města | Foto: AP atelier

„Spočíval v tom, že bychom víc regulovali hazard, že bychom zakázali světelné reklamy. Možná bychom se bavili i o lokalitách, kde jsou herny. Vůbec se mi nelíbí, že herny fungují non-stop, takže je možné být tam až do rána. To je úplně patologické.“

Pokud by se zastupitelé vyjádřili pro úplný zákaz hazardu, ještě to neznamená, že druhý den výherní automaty z Litomyšle zmizí.

„Pak nastanou z ministerstva financí správní řízení s provozovateli automatů a podobně. Druhá varianta je, že se nechají doběhnout povolení, jak byla vydávána, takže by proces skončil až v letech 2018, 2019,“ vysvětluje místostarosta.

„Každý rok by přestala platit nějaká povolení. Je to běh na delší trať. Nemyslím si, že by se znovu neobjevila – spíše s tím počítám – vyhláška, která bude hazard v Litomyšli pouze regulovat,“ uzavírá.

Tereza Brázdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme