V Brně je nově možné třídit všechny plasty. Může to snížit poplatek za odpad

Brňané mohou od dubna třídit všechny typy plastů. Do žlutých kontejnerů je možné vhazovat nejen PET lahve a nápojové kartony jako dosud, ale také igelitové tašky, sáčky a fólie, nebo třeba vymyté plastové kelímky od potravin a nádoby od čisticích prostředků. Plasty se pak dále separují na dotřiďovací lince městské odpadové firmy SAKO. Ty, které jsou vhodné k recyklaci, firma prodá k dalšímu zpracování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontejner na plasty v Brně

Kontejner na plasty v Brně | Foto: Vlasta Gajdošíková

Brno v separaci plastů dlouho zaostávalo za jinými městy. Někteří lidé je přitom třídili, přestože jim k tomu ve městě chyběl správný kontejner.

„Plasty vezl vždy můj zeť ve velkém pytli a po cestě je dával do nějakého kontejneru v obci, kde vybírali plasty už dávno předtím, než k tomu teď dochází v Brně,“ říká Irena Halová.

Větší objem vytříděných plastů ale firma SAKO zatím nepozoruje. „Ve žlutých kontejnerech zatím nemůžeme zaznamenat skokový nárůst, nicméně se snažíme všechny informovat, aby věděli, že ta možnost je,“ tvrdí ředitel Jiří Kratochvil.

Sako teď připravuje informační kampaň. Větší recyklace by totiž mohla vést i ke snížení poplatku za odpad.

Vlasta Gajdošíková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme