Mladoboleslavská soukromá škola nabízí maturitu bez studia. Za 54 tisíc korun

Kdo chce udělat zkoušku dospělosti, aniž by ztrácel čas studiem a má volných 54 tisíc korun, může tak učinit v Mladé Boleslavi. Tamní soukromá střední škola Spektrum nabízí totiž maturitu bez studia a tvrdí, že má zákon na své straně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třída

Třída | Foto: stock exchange

Střední škola Spektrum je velice tichá. V budově vůbec nezvoní a nejsou tam ani žádní žáci. Frekventanti totiž studují online, či bez studia jdou rovnou k maturitě.

„Maturitní zkouška je úplně stejná. Ale jde o to, že student se připraví jakýmkoliv způsobem sám bez studia. Může se po prokázání svých znalostí, dovedností a vědomostí přihlásit k maturitní zkoušce,“ říká ředitelka školy Alexandra Varclová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co obnáší maturita bez studia, zjišťoval Ľubomír Smatana

Podle ní všichni zájemci ještě před maturitou složí všechny zkoušky za všechny ročníky přesně podle zákona. Učitelé prý vytvořili výukový program, na kterém si mohou maturanti svoje znalosti testovat.

„Když zjistí, že ty vědomosti má a zná, tak se přihlásí k nám na zkoušky. A před našimi učiteli ty zkoušky udělá,“ hájí školu její majitelka Alena Varhanová.

Protože za zkoušku dospělosti zaplatí zájemce přes 50 tisíc korun, nabízí se dojem, že maturita se zde dá koupit. Podle učitelky Marty Suché je však její smysl jiný.

„Tady je mnoho lidí, kteří z toho vzdělávacího systému vypadli o něco dřív, než by měli. To jsou dnes naši žáci. Lidé, kteří třeba odjeli do zahraničí, začali podnikat, nedostudovali. A třeba podnikáním nebo pobytem v zahraničí naberou ty znalosti. Mají školu života,“ shrnuje učitelka.

Co je maturita bez studia, specifikuje škola na svých stránkách | Foto: Web Střední školy ekonomicko-podnikatelské SPEKTRUM, s.r.o.

Její školu života ocení jen stěží o pár set metrů dál, kde stojí gymnázium. Maturantům do klíčové zkoušky už zbývá málo. Mezi nimi jsou i Jakub a Radek. Jsou sice mladí, ale i příkladně skeptičtí.

„Záleží na tom, jak moc jste ochotní investovat ty peníze za to,“ shodují se mladíci.

„Určitě je to pozoruhodná záležitost. V našem školství už lze téměř všecko,“ konstatuje ředitel Gymnázia Dr. Josefa Pekaře v Mladé Boleslavi Vlastimil Volf.

„Když srovnám nároky, které klademe na naše žáky, a co všechno musejí k tomu, aby se dostali k maturitní zkoušce, absolvovat, nevím, co si o tom mám myslet,“ dodává.

Obchází škola zákon?

Ministerstvo školství se domnívá, že zkoušky za 54 tisíc korun nemusí mít požadovanou úroveň, kvalitu zkoušek tak bude prověřovat česká školní inspekce.

„Daná osoba musí skutečně prokázat, že má znalosti a dovednosti ze všech předmětů za všechny ročníky bez výjimky,“ říká mluvčí ministerstva školství Klára Bílá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O maturitě bez školní docházky mluvil náměstek ministra školství pro vzdělávání Jindřich Fryč

Pochybnosti ohledně tohoto způsobu získání vzdělání vyslovil i šéf sněmovního školského výboru, podle nějž se jedná o obcházení zákona. Podle náměstka ministra školství pro vzdělávání Jindřicha Fryče však zákon takový způsob vzdělávání nezakazuje.

„Rozhodující je obsahová náročnost a způsob provádění zkoušek, které mají osvědčit zvládnutí středoškolského studia před připuštěním k maturitní zkoušce,“ podotýká.

I on připouští, že tento způsob osvědčení středoškolského vzdělání může mít ve výjimečných případech smysl.

Maturitu bez studia na mladoboleslavské střední škole prověří inspekce

Číst článek

„Jsou případy, kdy někdo vystuduje celou střední školu, bohužel pak nemá maturitní zkoušku z nějakých objektivních důvodů – pro tento případ je toto ustanovení zákona vhodné, ale musí být dodržena pravidla,“ dodává.

Zástupci soukromé školy zůstávají v klidu. Zatím evidují zhruba 70 zájemců a první maturitu bez studia plánují předběžně v září. A protože je ze zákona veřejná, může se o její kvalitě přesvědčit každý.

Ľubomír Smatana, kov, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme