V Praze začíná schůzka Východního partnerství. Vrcholní představitelé EU nedorazí

V Praze dnes začíná dvoudenní setkání států Východního partnerství a některých členů Evropské unie. Schůzku na Pražský hrad svolal prezident Miloš Zeman u příležitosti pátého výročí partnerství. To vzniklo, aby posílilo vazby mezi unií a jejími východními sousedy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský hrad

Pražský hrad | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Výroční schůzka budí pozornost mimo jiné proto, že na ni do Prahy přijel i Ilhan Alijev, autoritativní prezident Ázerbajdžánu, který sklízí kritiku nevládních organizací za porušování lidských práv.

Kromě Alijeva v Praze budou například prezidenti Gruzie nebo Arménie a zástupci několika členských zemí unie.

I přes pozvání naopak budou chybět předsedové Evropské komise a parlamentu José Manuel Barroso a Martin Schulz nebo šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O programu Východního partnerství mluvil Štefan Füle, eurokomisař pro rozšiřování EU a politiku sousedství

Štefan Füle, eurokomisař pro rozšiřování EU a politiku sousedství, to nepovažuje za neúspěch:

„Dostat do Prahy v této době devět hlav států, našich partnerů, ale i členských zemí, které mají asi největší zájem na úspěchu Východního partnerství, je určitě úspěch.“

„Východní partnerství přijaté v roce 2009 bylo reakcí na ambice našich partnerů ve východní Evropě mít těsnější vtahy s partnery z EU,“ připomněl Füle.

Füle: Východní partnerství není příčinou ukrajinské krize

„Ukrajinskou krizi nevyvolal program Východního partnerství, byla řada jiných podnětů. Ať už je to bývalý prezident Janukovyč, který 10 dnů před summitem ve Vilniusu oznámil, že odkládá podpis asociační dohody, a pak se odmítl bavit s protestujícími nejen v Kyjevě a použil proti nim neadekvátní sílu.“

„A na druhé straně to bylo Rusko, které využilo složité situace k anexi Krymu a k ovlivňování situace na východě Ukrajiny,“ připomněl Štefan Füle.

„Základní cíle, jako je politické přidružení, ekonomická integrace, usnadnění vízového styku a jeho postupný přechod na bezvízový styk, zůstanou i nadále,“ uvedl Füle v souvislosti s prioritami programu Východního partnerství.

„Platí princip: čím více se ten který partner zapojí do reforem a modernizace, tím více podpory může od EU získat,“ zdůraznil Štefan Füle, eurokomisař pro rozšiřování EU a politiku sousedství.

První schůzka Východního partnerství byla v Praze v době, kdy Česká republika předsedala Evropské unii.

Východní partnerství | Foto: Český rozhlas

mkp, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme