Americký viceprezident Biden nabídl Ukrajině pomoc. Kritizoval ale korupci

Spojené státy pomůžou ukrajinské ekonomice, která se ocitla na pokraji bankrotu, ale Ukrajinci musejí bojovat se všudypřítomnou korupcí, upozornil americký viceprezident Joseph Biden členy ukrajinského parlamentu na začátku dvoudenní návštěvy Kyjeva. V době, kdy se ukrajinská vláda potýká s povstáním proruských aktivistů na východě země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký viceprezident Joseph Biden při setkání s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem

Americký viceprezident Joseph Biden při setkání s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem | Zdroj: Reuters

Joseph Biden zdůraznil význam nadcházejících prezidentských voleb na Ukrajině. Ty budou 25. května. Podle Bidena mají zásadní význam pro sjednocení země a cestu k její prosperitě.

Americký viceprezident ale zároveň upozornil ukrajinské lídry, že musí bojovat proti zakořeněné korupci. Co se týká vztahů mezi Ruskem a Ukrajinou, podle Washingtonu je další krok ke zmírnění napjaté situace na Moskvě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pomoci Spojených států Ukrajině mluvil komentátor Libor Dvořák

„Biden slíbil morální a diplomatickou pomoc,“ připomněl komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák. „Ale slíbil i pomoc technickou, technologickou a energetickou.“ Právě pomoc v této oblasti je pro Kyjev velmi důležitá, protože je závislý na ruských dodávkách plynu.

„Tedy rozhodně nepůjde o to, že by přitáhla americká armáda na Ukrajinu, to v žádném případě. A dokonce tam nebude dodávat zbraně.“

Podle Dvořáka je ale možné, že američtí vojenští a policejní odborníci pomohou s reformou ukrajinské armády a policie.

Bílý dům je si vědom toho, že na Ukrajině vládnou provizorní, byť podle Washingtonu legitimní orgány.

Prezidentské volby, pokud jejich první kolo skutečně proběhne 25. května, by byly dobrým signálem, že se země dostává z politické krize.

Rusko dovolilo americkým a českým vzdušným silám pozorovací let nad svým územím

Číst článek

Vojenská situace na Ukrajině - ilustrační mapka oblasti | Foto: ČTK

Helena Šulcová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme