U programu Podnikání a inovace selhává podle NKÚ kontrola ze strany státu

Nejvyšší kontrolní úřad našel nedostatky v poskytování dotací z operačního programu Podnikání a inovace. U sedmi z dvaadvaceti projektů ministerstva průmyslu a agentury CzechInvest zjistili kontroloři chyby za celkem 105 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Ministerstvo a CzechInvest neodhalily při svých kontrolách u příjemců podpor řadu nedostatků, především v oblasti výběrových řízení, které měl kontrolní systém zachytit. NKÚ proto systém kontroly vyhodnotil jen jako částečně účinný,“ přiblížil ředitel odboru komunikace NKÚ Jaroslav Broža.

Někteří příjemci dotací si například nechali proplatit výdaje, na jejichž úhradu neměli právo. Jiní zase předkládali doklady, které byly v rozporu se skutečností. Ministerstvo průmyslu a CzechInvest podle kontrolorů chybovaly také v hodnocení projektů, kde nestanovily jasná pravidla.

Výhrady k operačnímu programu Podnikání a inovace má i Evropská komise, která do programu zaslala v letech 2007 až 2013 skoro 101 miliard korun. Kvůli pochybnostem Evropské komise hrozí, že Česká republika nestihne prostředky z evropských fondů vyčerpat.

Operační program Podnikání a inovace má za cíl zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme