Ostravskou koksovnu čeká náročná sanace. Půda se bude zbavovat jedů asi půl roku

Přes 130 let chrlila takzvaná Trojice v Ostravě koks. Teď má na jejím místě vzniknout sportovně-rekreační areál. Půda v místě, kde se už třicet let nevyrábí, je však pořád plná škodlivin, které by mohly ohrozit zdraví lidí. Odborníci upozorňují na to, že vyčištění zamořené plochy možná nepůjde tak rychle, jak radní města očekávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodohospodáři probagrovali odtok z rybníka mimo prasklinu

Vodohospodáři probagrovali odtok z rybníka mimo prasklinu | Zdroj: ČTK

Sanace bude stát zhruba 700 milionů korun. Zdejší půda je pod zbytky továrny a v jejím okolí pořádně zamořená – i proto, že dříve byly normy daleko benevolentnější.

„To jsou zbytky po činnosti, která tady byla – jednak koksoven a jednak vlastního dolu. To jsou benzen, toluen, xylen a jsou tu i těžké kovy,“ poznamenává Libor Jelínek z firmy Diamo, která se sanací území po těžbě zabývá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jak bude vypadat sanace ostravské koksovny, se zajímala redaktorka Iva Havlíčková

Během sanace se znečištěná zemina vytěží, někde až do hloubky 14 metrů.

„Když to dobře půjde, tak do půl roku by bylo vyčištěno. Ale ty přípravné práce a potom postsanační monitoring, to bude samozřejmě nějakou dobu trvat, abychom se přesvědčili, zda bylo všemu učiněno zadost,“ dodává Jelínek.

Při špatných výsledcích se tak může čištění protáhnout i na léta a zkomplikovat plány radnice Slezské Ostravy. Ta chce celé Trojické údolí začít měnit na ráj pro turisty a sportovce.

„Předpokládáme optimisticky, že v příštím roce by se mohlo začít kopat a měnit toto území,“ říká slezskoostravský zastupitel Miroslav Vrána (ČSSD).

Příkladem nejznámější sanace na území Ostravy je plocha po bývalé koksovně Karolina. Její dekontaminace přišla na dvě miliardy korun. Teď na tomto místě stojí nákupní centrum, kanceláře a 300 bytů.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme