Historický selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci čeká rekonstrukce

Unikátní selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci projde letos rekonstrukcí. Jedná se o součást historického jádra bývalé vsi, která byla v roce 1995 prohlášena za vesnickou památkovou zónu. Nyní se zpracovává projektová dokumentace na kompletní revitalizaci statku, který je národní kulturní památkou. Celkové náklady jsou odhadovány na 15 až 20 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statek U Matoušů, Plzeň-Bolevec

Statek U Matoušů, Plzeň-Bolevec | Foto: Národní památkový ústav Plzeň

Od 80. let minulého století je statek u Matoušů spolu s okolními domy a boleveckou návsí obklopen jedním z největších plzeňských sídlišť. První doložené zápisy o statku jsou z roku 1730. Jeho historicky nejcennější a nejstarší částí je původní klasicistní obytná budova.

„Dobově nejstarší části domu pochází z roku 1605, kdy prapůvodně valná většina zdejších zemědělských usedlostí byla stavbami roubenými. Dokládá to tato roubená jižní stěna. Novodobě je přeomítnutá slámovou omítkou, ale je to poslední dochovaná stěna z dob roubených staveb na bolevecké návsi,“ ukazuje správce statku Martin Maule.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rekonstrukci statku U Matoušů informovala reportérka Monika Zettlová

Cenná jsou i přilehlá hospodářská stavení, například sýpka z počátku 19tého století. Pohnuté osudy měli i lidé, kteří statek obývali. Především pak v 50. letech minulého století, kdy se perzekuce selských rodů nevyhnula ani statku U Matoušů.

„Byly to osudy lidí selského rodu, který tady nepřetržitě hospodařil od roku 1735 až do poloviny 20. století, kdy s nástupem komunistů tento selský rod přišel k naprostému vyhubení jako valná většina rodů v Československé republice,“ říká Maule.

Statku chybí inženýrské sítě

Podle něj se v uplynulých letech podařilo opravit střešní krytinu na jižní části stodoly, staticky ji zajistit a opravila se také střecha na stájích a budově sýpky. Náročné opravy má ale selský dvůr ještě před sebou.

„My jsme bez inženýrských sítí, bez vody a kanalizace. K elektrice jsme dospěli minulý rok. Takže bude všeobecná rekonstrukce včetně inženýrských sítí, plynem začínaje a kanalizací konče,“ popisuje.

Podle ředitele Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petra Pavelce, pod něhož spadají i státní památky v Plzeňském kraji, letos půjdou na opravu statku zhruba čtyři miliony korun. Revitalizace bude rozdělená do několika částí, první začne v červnu a má skončit ještě letos.

Zázemí i pro památkáře

„Letos musíme dokončit celou projektovou přípravu a musíme zajistit připojení celého areálu statku k veřejným sítím. V Bolevci probíhají práce na opravě návsi,“ informuje Pavelec a dodává:

„Ty musí proběhnout ze všeho nejdříve, protože pak už nebude možné se k nim vrátit. Letos musí proběhnout investice do infrastruktury, zejména sítě, a doprojektování. Předpokládáme, že v příštích letech projekt revitalizace statku v Bolevci dotáhneme.“

Počítá se s tím, že po celkové opravě by měli v části areálu najít své zázemí i samotní památkáři. Do budoucna by měla být v nejstarší obytné části statku instalace o životě na venkovské předměstské usedlosti na přelomu 19. a 20. století.

Areál mají ale naplnit i další aktivity a kulturní programy, komplex by tak měl být živým muzeem.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme