Otáčivé hlediště v Českém Krumlově by mohla nahradit mobilní scéna

Původní ocelovou konstrukci v barokní zahradě českokrumlovského zámku by mohla nahradit lehká mobilní scéna. O podobě otáčivého hlediště bude dnes v Českém Krumlově jednat pracovní skupina ministerstva kultury. Česko musí co nejdříve navrhnout Výboru UNESCO řešení, jak naloží s dosavadní točnou. Stavba má ze zámecké zahrady zmizet do konce roku 2015.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově | Foto: Jihočeské divadlo

Ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL Českému rozhlasu řekl, že návrh mobilní scény chce Česko představit Výboru UNESCO.

„Mimo sezónu, kdy se divadelní scéna nevyužívá, prostě v té zahradě být nemusí. Ta zahrada není narušena trvale a nevratně, ale je naopak doplněna velmi vhodným projevem živého umění v době, kdy je to turisticky zajímavé, touto scénou pod širým nebem,“ říká.

Mobilní konstrukce by v létě umožnila divadelní produkce v zahradě, po sezóně by ale zmizela a nerušila by symetrii vzácné barokní zahrady. Herman věří, že toto řešení dalšímu jednání pomůže.

„Pokud se podaří nám najít takovýto kompromis jakési mobilní točny, asi to bude přijatelný i pro ten přísně památkový úhel pohledu. Jde o to, abychom našli řešení, které nebude pod přísným deadlinem tohoto roku, kdy bude možné i plánovat dál,“ vysvětluje.

Točna musí zmizet do konce roku 2015

O podobě otáčivého hlediště bude v Českém Krumlově jednat pracovní skupina ministerstva kultury spolu se zástupci Českého Krumlova a Českých Budějovic, Jihočeského kraje, Jihočeského divadla památkářů.

Komise se schází už několik let, za ministryně Hanákové ale moc nefungovala. Výbor UNESCO chtěl Český Krumlov kvůli nečinnosti kolem točny dokonce přeřadit na seznam památek v ohrožení.

Teď se vše znovu pohnulo a je nejvyšší čas. Podle platných smluv musí současné otáčivé hlediště zmizet z barokní zahrady do konce roku 2015.

Podle ministra Hermana žádné termíny v ohrožení nejsou, stát zatím nic zásadního nepromeškal, ale UNESCO situaci velmi bedlivě sleduje.

Pavla Kuchtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme