Cheb zlepšil třídění komunálního odpadu. Podle radnice pomohly i podzemní kontejnery

Město Cheb utrácí stále méně za likvidaci černých skládek. Místní se dokonce zlepšili v třídění komunálního odpadu. Podle radnice k tomu přispěla také instalace podzemních kontejnerů. Na sběrné dvory si ale prý lidé ještě tolik nezvykli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní kontejnery v Chebu

Podzemní kontejnery v Chebu | Foto: Tomáš Ivanič

Karlovarský kraj v oblasti třídění odpadků spíš pokulhává. V Chebu se ale prý zlepšují. Podle vedení města je to i díky podzemním kontejnerům. V centru v blízkosti náměstí Krále Jiřího z Poděbrad už jsou čtyři takové nádoby. A další budou letos přibývat.

„Dvě místa by měla být ve Školní ulici. Snažíme se řešit problematiku umísťování nádob a nepořádku kolem nich v historickém centru města. Další popelnicové státní by mělo vzniknout na ulici Svobody v prostoru křižovatky s Karlovou ulicí pod chebským nádražím, kde je stávající místo poměrně nevhodně umístěné,“ popisuje místostarosta Chebu Tomáš Linda z ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatelé Chebu se zlepšili v třídění odpadu. Natáčela tam redaktorka Pavla Sofilkaničová

Kontejner je o objemu pěti kubíků. Jedna nádoba tak nahradí desítky běžných popelnic. Nikde se neválí odpadky a v okolí vhozových sloupků je čisto. Lidem z Chebu se takové třídění čím dál víc líbí.

„Jednak je to schované pod zemí, nikdo se k tomu jen tak nedostane. Takže se zachová i nějaký pořádek a vypadá to celkově úhledně; Není to vlastně dostupné, takže se do toho nikdo nemůže dostat, což mi přijde docela výhodné,“ říkají Kamil a Jitka, kteří blízko centra žijí.

Podle Tomáše Lindy radnice uvažuje o dalších místech, kde by se třídilo pod zemí.

„Máme vytipováno několik dalších problematických lokalit, zejména v historickém centru, kde bychom v instalaci zejména podzemních kontejnerů chtěli pokračovat. Výhledově by jich mohlo být kolem dvaceti,“ upřesňuje.

Radnice zapojila i děti

S odevzdáváním nepotřebných věcí a nebezpečného odpadu by to ale podle radnice mohlo být lepší. Připravuje proto novou kampaň. Ta má občany Chebu upozornit třeba na sběrné dvory, kde je možné nechat jakýkoliv odpad, který do běžných nádob nepatří. Už dříve do osvěty zapojila i děti.

„Ty to mají jako exkurzi v rámci ekologické výchovy. V jejím rámci se jim také na školách vysvětluje, jak to chodí s jednotlivými druhy odpadu, jako elektroodpad, staré lednice, elektrospotřebiče bioodpad a tak dále,“ popisuje místostarosta Vladimír Hartmann z ČSSD.

Kromě činnosti sběrných dvorů bude kampaň informovat třeba o službě taxi odpad, tedy možnosti odvozu nadměrného nákladu svozovou společností.

Pavla Sofilkaničová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme