Užší silnice přes Český ráj by podle ekologů nic neřešila. Obce by ji uvítaly

Původně měla mít čtyři pruhy, teď se mluví o dvou. Řeč je o silnici přes Český ráj. Proti tahu, který by měl protnout geologickou oblast chráněnou UNESCO, se protestovalo už mnohokrát. Ochránci přírody, geologové, aktivisté a zahrádkáři svého nedosáhli. Ještě že tak, myslí si obyvatelé obcí na vytížené silnici z Turnova do Hradce Králové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zúžený úsek měří méně než půl kilometru, i tak se tvořily dlouhé kolony

Zúžený úsek měří méně než půl kilometru, i tak se tvořily dlouhé kolony | Zdroj: ČTK

Údolím říčky Libuňky pod Turnovem by měla vést dopravní tepna do Královéhradeckého kraje. Nedaleko odsud bydlí Martina Pokorná, turnovská zastupitelka za Stranu zelených a zakladatelka občanského sdružení proti dálnici. Jestli bude mít silnice čtyři, nebo dva pruhy, je už podle ní úplně jedno:

„Rozdíl ve stávajícím návrhu oproti tomu původnímu čtyřproudu není zas tak radikální, abychom mohli hovořit o nějakém vítězství,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory na nové varianty komunikace R35 shrnula Šárka Škapiková

Plánovaná výstavba vadí také ochráncům přírody, ekologům nebo geologům. Právě geolog Tomáš Řídkošil má zato, že Český ráj je pro dopravní tepnu naprosto nevhodný:

„Území Českého ráje je jedinečné, v roce 1955 tady byla vyhlášená první chráněná krajinná oblast v tehdejším Československu a v roce 2005 dostalo širší území certifikaci geoparku pod patronací UNESCO,“ upozorňuje.

Navíc to podle něj není jen o slovech „chceme - nechceme“, ale „lze a nelze“. Tomáš Řídkošil upozorňuje, že podle geologických průzkumů je výstavba na mnoha místech plánovaného koridoru v severní variantě - tedy pod Turnovem přes Rovensko k Jičínu - nemožná:

Diskuse pokračuje

„Na straně Turnova jsou sesuvná území, jsou velmi aktivní, a tudy je ta komunikace trasována. A na straně u Jičína tato komunikace zasahuje zdroj pitné vody pro celý Jičín.“

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta za Starosty a nezávislé si naopak myslí, že dvouproudá silnice přes Český ráj dobrým kompromisním řešením:

Čtyřproudá silnice R35 z Liberce na Hradec měla zlepšit a zrychlit spojení do sousedního Královéhradeckého a dále do Pardubického kraje a vést dopravu mimo obce. Projekt patřil v minulých letech k prioritám Libereckého kraje, problémem ale byla příprava trasy. V úvahu přicházely tři varianty: superseverní přes Semilsko, jižní přes Mnichovo Hradiště a severní varianta, která zvítězila, kopíruje z velké části současnou silnici. Severní variantu preferuje i nová studie, která upřednostnila dvouproudou silnici.
Pramen: ČTK

„Samozřejmě si uvědomuji, že ta silnice prochází chráněnou krajinnou oblastí Český ráj. Na druhou stranu starostové obcí na té trase říkají, že současná situace, kdy veškerá doprava prochází přímo centry těch obcí, také není dlouhodobě udržitelná.“

Se stavbou silnice se ale podle Martina Půty hned tak nezačne:

„Pokud se změní zásady územního rozvoje, politika územního rozvoje a pak také územní plány všech obcí, kterých se to týká, tak potom se dá teprve začít projektovat. Takže pokud by všechna zastupitelstva souhlasila, tak je to, myslím, otázka doby někdy za pět, šest, ale možná taky deset let.“

Na tahu jsou teď obce, na jejichž území je koridor pro plánovanou tepnu. O silnici bude ve svém územním plánu rozhodovat také Turnov. Vedení města není proti výstavbě, i když nezávislý starosta Tomáš Hocke přiznává, že obyvatelé Turnova si novou silnicí skoro nepomůžou:

„Turnov především tíží tah na Semily, který prochází úplně centrem města, a to tahle silnice tak úplně neřeší.“

Ministerstvo dopravy potvrdilo, že stavba je zatím ve fázi teoretických příprav na papíře. A to skalní odpůrce silnice skrz Český ráj těší a uklidňuje.

„Ta silnice se zatím nechystá stavět, což je určitě pozitivní zpráva,“ dodává Martina Pokorná.

Trasa plánované R35 přes Český ráj | Foto: Český rozhlas

mkp, Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme