Rusko oznámilo, že ukončilo manévry poblíž ukrajinské hranice

Rusko ukončilo manévry kolem ukrajinské hranice a vojáky stáhlo „do míst stálé dislokace“. Oznámil to ruský ministr obrany Sergej Šojgu po rozhovoru s americkým ministrem obrany Chuckem Hagelem. Konverzace se však neobešla bez ostrých formulací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin jmenoval novým ministrem obrany Sergeje Šojgu

Ruský prezident Vladimir Putin jmenoval novým ministrem obrany Sergeje Šojgu | Foto: Alexei Nikolsky | Zdroj: ČTK

Sergej Šojgu podle tiskové služby ministerstva obrany vyzval americké politiky, aby zmírnili rétoriku, a odmítl americké tvrzení, že Rusko vyslalo na východní Ukrajinu své rozvědčíky a diverzanty, aby tam destabilizovali situaci.

Ministra Hagela informoval o tom, že Rusko ukončilo vojenské cvičení okamžitě poté, co ukrajinská vláda slíbila, že nenasadí armádu proti obyvatelům východu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj událostí sleduje zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku Martin Dorazín

Americký ministr obrany Chuck Hagel zase ujistil svého kolegu, že posilování vojsk NATO kolem společného bělorusko-ruského státu není provokací a Severoatlantická aliance nepřipravuje vpád na východ.

Společná cvičení NATO mají podle amerického ministra obrany demonstrovat jednotu aliance a zvýšit její obranyschopnost, což prý pro Rusko není nic nového.

NATO tvrzení Rusů zpochybňuje

Podle Severoatlantické aliance ovšem zatím nic nenasvědčuje tomu, že by Rusko manévry v blízkosti ukrajinských hranic skutečně ukončilo.

Politika vůči Ukrajině má v Rusku i kritiky. Ti v Moskvě uspořádali malé referendum

Číst článek

NATO proto znovu vyzvalo Moskvu, aby vojáky stáhla. S odkazem na nejmenovaného představitele Severoatlantické aliance o tom informuje agentura Reuters.

„Kde místa stálé dislokace jsou, jestli náhodou nebyla zřízena podél hranice, to se můžeme jenom dohadovat. Šojgu zkrátka splnil svou oznamovací povinnost a musíme si počkat, až co uvidí satelity,“ upozorňuje zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku Martin Dorazín.

Desítky tisíc ruských vojáků zahájily cvičení nedaleko hranic s Ukrajinou minulý týden.

Americká politika vůči Rusku selhala, myslí si odborník na diplomacii Kralev

Číst článek

Martin Dorazín, Helena Berková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme