Studenti práv soutěžili o Cenu profesora Jaroslava Stránského, tématem bylo zdravotnictví

Studenti práv z celé České republiky se na právnické fakultě Karlovy univerzity v Praze utkali ve finále soutěže O cenu profesora Jaroslava Stránského. V simulovaném soudním procesu si na vlastní kůži zkusili, s čím vším se mohou v praxi setkat. Tématem letošního ročníku bylo zdravotnictví – studenti řešili spory mezi pacienty, nemocnicemi a pojišťovnami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Do finále soutěžního soudního procesu se probojovalo devět českých studentů a studentek práv, kteří se zajímají o zdravotnické právo. Mezi nimi i dvě studentky pražské právnické fakulty.

„Já jsem si říkala, že to bude určitě zajímavý zážitek a zkušenost a zdravotní právo mě zajímá,“ popsala svou motivaci soutěžící Michaela Nedvědová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o soutěži studentů práv natočila redaktorka Veronika Štefanová

Podobně na tom byla i Gabriela Elišáková, která také soutěžila za Karlovu univerzitu. „Přihlásila jsem se, protože jsem se s medicínským právem setkala, protože mě ta oblast zaujala,“ uvedla.

Soutěž O cenu profesora Jaroslava Stránského pořádá European Law Student Association, takzvaná ELSA, která je mezinárodním sdružením studentů práv. Na soutěži spolupracovala s Nadačním fondem Stránský.

„Koncept se od minula změnil. Poslední ročník byl před několika lety v Brně, ale ten byl zaměřený na obchodní právo a občanské. Letos máme zdravotnické právo, protože je to mezi studenty velmi populární předmět,“ poznamenala jedna z organizátorek soutěže Lenka Kubická.

Ta také přiblížila průběh soutěže: první kolo písemné a pak praktická část před odbornou porotou.

Soutěž o Cenu profesora J. Stránského se letos konala podruhé, poprvé to bylo v roce 2006. Cena je pojmenovaná po významném prvorepublikovém právníkovi, pedagogovi, humanistovi a politikovi, který dlouhou dobu vedl Lidové noviny a přispíval k šíření myšlenek práva a demokratismu v předválečném Československu.
Zdroj: www.nfstransky.cz; www.elsa.cz

„Studenti budou jednotlivě předstupovat před porotu. Mají zadání tří otázek, na které následně budou muset odpovídat. Porotci jim budou klást doplňující otázky. Ptají se i více na příklady z praxe, které se váží k tomu tématu,“ uvedla Kubická.

V porotě seděl například Ondřej Dostál, analytik a lektor zdravotnického práva.

„Hodnotíme jednak znalost práva zdravotnického, jednak schopnost dosáhnout dobrého řešení, které pacientovi skutečně pomůže, a také znalost nejmodernější judikatury Ústavního soudu,“ vysvětlil.

Podle něj je cílem soutěže studenty vrhnout do reality, se kterou se budou dennodenně setkávat v praxi.

„Studenti čelí na fakultě ne úplně trénovanému problému, jak přetavit ty často docela dobré znalosti v praktické řešení, které tomu nemocnému pacientovi zajistí péči třeba do měsíce. S trochou praxe budou mnozí z nich za pár let výborní,“ uzavřel Dostál.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme