Soud uplácení úředníků neprokázal, tři muži odešli bez trestu. Žalobkyně se ale odvolala

Žádný trest zřejmě nestihne dvojici úředníků z radnice Ostrava-Jih, kteří byli podezřelí z korupce. Soud totiž nenašel dostatek důkazů k tomu, že by brali úplatek kvůli opravě chodníků. Bez trestu odešel z jednací síně také podnikatel, který nahlásil policii, že předal úplatek. Žalobkyně se proti osvobozujícímu rozsudku odvolala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okresní soud v Ostravě projednával 29. dubna případ dvou úředníků obvodu Ostrava Jih Radima Dostála (vlevo) a Bohuslava Zdráhaly (v popředí vpravo), kteří podle obžaloby za úplatek 150.000 korun ovlivnili výsledek výběrového řízení

Okresní soud v Ostravě projednával 29. dubna případ dvou úředníků obvodu Ostrava Jih Radima Dostála (vlevo) a Bohuslava Zdráhaly (v popředí vpravo), kteří podle obžaloby za úplatek 150.000 korun ovlivnili výsledek výběrového řízení | Zdroj: ČTK

„Jak zproštěn? Já jsem neměl být ani obžalován,“ říká sedmdesátiletý důchodce Pavel Kozelský, který se proto na lavici obžalovaných posadil co nejdále od dvojice úředníků. Nad zproštěním viny úředníků jen kroutil hlavou.

Soud vyslechl jako svědka Radima Miklase, občansko-demokratického místostarostu. Možnou korupci na radnici Ostrava-Jih odmítl a uvedl, že tamní systém zadávání veřejných zakázek je v pořádku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osvobozujícím rozsudku pro dva ostravské úředníky a majitele stavební firmy natáčela reportérka Jana Jeckelová

„Já si nemyslím, že by bylo třeba systém nějakým způsobem měnit. Je to standardní systém komisí i otevírání obálek,“ řekl Miklas.

Potvrdil i schůzku s obžalovaným Kozelským. „Schůzka byla hodně neurčitá. Nebyl si úplně jist vším, co se mu honí hlavou,“ dodal místostarosta s tím, že vzhledem k jeho věku je to pochopitelné.

Dva úředníci Radim Dostál a Bohuslav Zdráhala na radnici zůstávají. Státní zástupkyně Monika Oborilová navrhovala alespoň podmínečné potrestání úředníků.

Připustila, že jde o případ, ve kterém je nouze o svědky, nemělo by to ale podle ní být důvodem ke zproštění viny.

Podle obžaloby požadovali z veřejné zakázky na opravu chodníků desetiprocentní provizi.

„Mám za to, že všichni tři obžalování se toho jednání dopustili. Těžko můžeme předpokládat, že tam bude další svědek, který nám jednání potvrdí,“ uvedla žalobkyně.

Proti rozhodnutí soudu se odvolala, zprošťující rozsudek tak není pravomocný.

Okresní soud v Ostravě projednával případ dvou úředníků obvodu Ostrava-Jih, kteří podle obžaloby za úplatek 150.000 korun ovlivnili výsledek výběrového řízení. Třetím obžalovaným je majitel stavební firmy Pavel Kozelský (na snímku), který zakázku získal | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme