Ulice měst na Karvinsku bude uklízet více nezaměstnaných

Bohumín, Karviná a Havířov přijmou další stovky lidí na veřejně prospěšné práce. Radnice chtějí dát lidem, kteří jsou dlouhou dobu nezaměstnaní, možnost výdělku, a omezit tak třeba krádeže kovů. Například v Bohumíně nyní čistí město přes 130 lidí a to je už teď nejvíce v Moravskoslezském kraji. Do začátku prázdnin jich přibude další stovka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Mladé Boleslavi začal každoroční jarní úklid města

V Mladé Boleslavi začal každoroční jarní úklid města | Foto: Jana Huzilová

Skupinka lidí uklízí okolo nádraží. „Práce není. Jsem rád, že mám aspoň takovou. Předtím jsem byl bez práce 10 let.“

Vyučený zámečník Lukáš jinou práci nenašel. V regionu, kde bydlí, je nezaměstnanost jedna z vůbec nejvyšších v Česku. „Okopávali jsme v parku betonu, uklízeli jsme záhony, dneska budeme okolo nádraží uklízet chodníky,“ popisuje Lukáš.

Zanedlouho se přitom skupina lidí v oranžových vestách pořádně rozroste, předák na motorce se jen usmívá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozšíření veřejně prospěšných prací na Karvinsku informovala reportérka Iva Havlíčková

Podle starosty Bohumína Petra Víchy z ČSSD jde sice o čistotu, ale především také o bič na lidi, kteří si na to, že nic nedělají, zvykli. Kdo bezdůvodně práci odmítne, přijde o sociální dávky.

„Chceme, aby to nebyla práce za odměnu, ale aby přednostně byli vybíráni lidé, kteří dnes ni nedělají, sedí na ubytovnách nebo před nimi a dráždí lidi, kteří kolem nich chodí ráno do práce a odpoledne z práce,“ vysvětluje Vícha.

Peníze na platy bude posílat úřad práce, nářadí, oblečení a další vybavení platí města. Třeba v Karviné na to podle primátora Tomáše Hanzela z ČSSD musí uvolnit minimálně dva miliony korun.

„Všem lidem dáme bezpečnostní vesty, které budou mít číselná označení. Každý člověk, který bude chtít dotyčné pracovníky pochválit nebo naopak, může telefonicky u jejich nadřízených. Ti lidé budou pod větší kontrolou,“ říká.

Radnice se neobávají, že by práce pro lidi nebylo dost. Když budou pozemky města čisté, budou uklízet třeba i kolem železnice nebo cest.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme