Liberecký kraj chce letos lákat turisty na objevování zapomenutých míst

Co nejvíce turistů chce v letošním roce přilákat Liberecký kraj - konkrétně na pěší turistiku a objevování zapomenutých hradů, zámků, chalup nebo studánek. Nové mapy a propagační materiály tak nabízejí cesty k místům, o kterých jste možná nikdy neslyšeli. A jak se k nim dostat? Třeba po Nové Hřebenovce, turistické cestě napříč krajem, která je dlouhá 140 kilometrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nad Jizerkou

Nad Jizerkou | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Tady byla původně krásná štětovaná cesta po Němcích, bohužel byla tak vymletá za posledních deset patnáct let, že se po ní nedalo ani chodit ani jezdit a muselo se chodit lesem. Dneska je téměř celá opravená, slouží cyklistům a turistům,“ chválí si část Nové Hřebenovky nad Albrechticemi v Jizerských horách starosta obce Jaroslav Zeman.

Jednou z prvních turistek, která se na stezku vydala, je Olga Kopalová se svými dcerami: „Cesta je luxusní, určitě si myslím, že bude využitá jak pro cyklisty, tak v zimě pro běžkaře. Je to paráda, že se něco takového podařilo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O letošní turistické sezoně v Libereckém kraji natáčela redaktorka Šárka Škapiková

Liberecký kraj vydal novou mapku, kde jsou trasy Hřebenovky a také zajímavá místa na ní. Mapy jsou pro turisty k dispozici v infocentrech po celém regionu. „Nová Hřebenovka v tuto chvíli vede od Jizerky, respektive od Orle na polské straně, až po hranici s Ústeckým krajem.“

„Má dvě větve - severní vede přes centrální část Jizerských hor a jižní přes Černostudniční hřeben - Kryštofovo údolí, Křižany, Lužické hory až po Novou huť, což je vlastně hranice s Ústeckým krajem,“ přibližuje Eva Hornová z krajského odboru cestovního ruchu.

Po stopách letokruhů

Mottem letošní turistické sezony v Libereckém kraji je Po stopách letokruhů. „V rámci toho tématu dřeva zveme záměrně na pěší turistiku - naučné stezky, cyklotrasy, podstávkové domy a lidovou architekturu obecně.“

„Konkrétně když budu jmenovat, tak třeba rozhledny jsou dřevěné, viz třeba Milíře - Císařský kámen nebo nově otevřená rozhledna v Příchovicích, rozhledna Járy Cimrmana – Maják,“ říká Eva Hornová.

Dřevěnou expozici pojmenovanou Z jednoho kmene nabízí i Dlaskův statek v Dolánkách v Českém ráji. Dobovou výstavku v několika světnicích chalupy z 18. století připravoval Martin Kašpar.

Dlaskův statek | Foto: Agentura CzechTourism

„Je to podomácká výroba v Pojizeří, nejen teda ze dřeva, ale i třeba z proutí, je tam pletení košíků, pletení košťat, výroba hraček, navlékání korálů, broušení kamenů,“ přibližuje Martin Kašpar expozici na Dlaskově statku.

Kdo má radši hrady a zámky, může navštívit Zákupy. Tam bude v létě k vidění nejen tamní interiér, ale také hodně dalších zámečků a hradů na fotkách. A to těch, které národní kulturní komise v 50. letech minulého století nevybrala ke zpřístupnění.

„Takže se tady například bude prezentovat mobiliář vyhořelého zámku Zahrádky, zámku v Doksech, Hrubé Skály, Mimoně a podobně,“ říká památkář Miloš Kadlec.

Turistická sezona na hradech a zámcích už začala, Nová Hřebenovka je také otevřená. Stačí nazout tenisky a vyrazit.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme