Imám z Kosova ostře kritizuje islamisty. S islámem podle něj nemají nic společného

Islám je mírumilovné náboženství, extremisté naší víře jen škodí. To tvrdí imám z Kosova, který při kázání kritizuje islamisty i sebevražedné atentátníky. Naopak prosazuje spolupráci s představiteli ostatních náboženství a pozitivně vnímá i roli papeže Františka. Právě i z Kosova totiž pocházejí bojovníci, kteří bojují v Sýrii proti Asadovu režimu a zabíjejí při tom nevinné civilisty včetně křesťanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Minaret, ilustrační foto

Minaret, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Uživatel: aljabak

Muezzin svolává k pravidelné modlitbě a krátce na to už zaplněná mešita v Podujevu naslouchá slovům svého imáma. Slovům, která jinde tak často neslyší.

„Je to neštěstí, co se tam děje, a celý svět by to tak měl vnímat. V Sýrii umírají děti, ženy, staří lidé. A nikdo už ani neví, kdo a s kým tam válčí,“ říká krátce po bohoslužbě v jedné z podujevských kaváren imám Idriz Bilalli a pokračuje:

„Nejhorší totiž je, že se tam stáhli islámští extremisté ze všech koutů naší planety a bohužel i z Kosova. Mezinárodní společenství prostě mělo hned na začátku pomoci syrské opozici, teď už to totiž dospělo do fáze, kdy tam radikálové zabíjejí nevinné civilisty třeba jen kvůli odlišné víře.“

Přehrát

00:00 / 00:00

S kosovským imámem Idrazem Bilallim mluvil zahraniční redaktor Robert Mikoláš

Bilalli je muslimský duchovní, který si nebere servítky, když mluví o islamistech. A ostře útočí i na jejich vzhled, konkrétně mu vadí dlouhé plnovousy považované za symbol extremistů, ať už z Al-Káidy nebo na ní napojených organizací.

„Bohužel hned po válce v Kosovu před 15 lety, kdy tady nefungovalo prakticky nic, sem ze zahraničí přišla i řada organizací, které pod rouškou humanitární pomoci šířily radikální názory, radikální islám. Prostě využily toho, že byla bída, domy vypálené a ekonomická situace doslova katastrofální,“ vysvětluje, proč se i v Kosovu začaly šířit radikální názory.

„Islámský radikalismus nemá nic společného islámem. To je to nejhorší, co může pro naši víru být, co jí škodí. A bohužel jsou tito extremisté nejen v Sýrii nebo na Blízkém Východě, ale operují po celém světě. A ve dne v noci dělají vše pro to, aby zašpinili pravý islám,“ tvrdí Idriz Billali.

Důležité jsou i kontakty s papežem

„Odpálí se mezi civilisty, zvolá Alláhu Akbar, Bůh je veliký, a zabije spoustu nevinných. No a je jasné, že se pak celý svět na nás, na muslimy, dívá jako na teroristy, že nás házejí do jednoho pytle, přitom většina z nás taková není,“ zlobí se imám, který zároveň stojí v čele Nezávislého syndikátu islámské komunity v Kosovu.

Za potřebnou však považuje nejen osvětu mezi muslimy, ale i spolupráci se zástupci ostatních náboženství. „Je důležité, aby muslimové měli kontakty s papežem, ale musím být realistou. Existuje totiž řada představitelů islámské víry, kteří se nemohou dohodnout ani mezi sebou, jsou tu radikálové a podobně,“ zamýšlí se.

„Je proto nutné, aby se semkli ti islámští duchovní, jimž jde o naši víru, o prosazování skutečných islámských hodnot. V každém případě ale dosavadní působení současného papeže Františka hodnotím velmi pozitivně,“ dodává Idriz Bilalli, který se mimochodem v minulosti setkal i s českým kardinálem Miloslavem Vlkem.

Robert Mikoláš, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme