Čeští lékaři umí vyléčit 90 procent případů dětské leukémie, výzkum jde stále dopředu

Lékaři v Česku dokáží vyléčit až 90 procent dětských pacientů postižených nejčastějším druhem leukémie. Ročně se objeví kolem stovky nových případů. Ještě na začátku 60. let minulého století byla dětská akutní leukémie stoprocentně smrtelnou chorobou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednotka intenzívní péče v Centru biologické ochrany Těchonín

Jednotka intenzívní péče v Centru biologické ochrany Těchonín | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Když jsme se diagnózu dozvěděli, tak se nám zhroutil celý svět. Na druhou stranu člověk musel začít fungovat a dělat všechno pro to, abychom synovi pomohli tu těžkou situaci zvládnout,“ popisuje maminka osmnáctiměsíčního Matiase, který se léčí v Motole.

„Je pozitivní, že v dnešní době má léčba daleko větší úspěšnost než před nějakou dobou. Ačkoli má Matias diagnostikovanou kojeneckou leukémii, která se léčí hůř, výsledky jsou dneska určitě lepší, než byly. Musíme věřit, že to zvládneme,“ doufá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O léčbu leukémie se zajímal reportér Jaroslav Skalický

Léčba je však velice náročná a je spojená s velkými komplikacemi a riziky. „Byli bychom rádi, kdybychom aspoň u části dětí mohli léčbu ubrat,“ říká přednosta Kliniky dětské hematologie a onkologie profesor Jan Starý.

Pro zbývajících deset procent nemocných, u kterých nezabírá chemoterapie ani transplantace kostní dřeně, hledají vědci a lékaři úplně jinou léčbu.

Výzkum jde podle Starého stále dopředu a nachází u dětí změny, které by mohly vést k dalšímu posunu léčby. Pro vybrané pacienty by pak lékaři mohli novou léčbu zkombinovat s chemoterapií, což by zvýšilo šance na vyléčení.

Cesta za vítězstvím bude dlouhá

Profesor Starý věří, že lékaři nad nemocí zvítězí. Cesta k tomu bude ale ještě dlouhá. Několik stovek odborníků z 50 zemí ji bude ode dneška hledat i na mezinárodním kongresu v Praze.

Jedna jeho část je uzavřená, určená pouze pro pozvané vědce a lékaře, kteří doufají, že pokročí s léčbou pro zbývajících deset procent pacientů, které se jim dosud nedařilo vyléčit.

„Představu máme všichni, jen je potřeba jí dotáhnout vědecky a technicky. Představujeme si, že objevíme konkrétní genetické poruchy změny, které k leukémii vedou. A ty budeme cíleně léčit s pomocí nových léků,“ věří profesor Jan Trka z 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Praze Motole.

Přehrát

00:00 / 00:00

O léčbě akutní dětské leukémie mluvil v Ranním interview Radiožurnálu profesor Jan Trka z 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Praze Motole

S devadesátiprocentní úspěšností léčby, která je běžná ve vyspělých státech, se Česko řadí vedle takových států jako Spojené státy, Kanada, Japonsko a země západní Evropy.

Na začátku příběhu úspěšnosti léčby byl geniální nápad, který od té doby čeští lékaři rozvíjejí.

„Před 40 lety napadlo německou skupinu léčit pacienty kombinovanou chemoterapií a tento princip rozvíjíme dál. Rozvíjíme podpůrnou léčbu, transplantační program a snažíme se hledat nové genetické faktory, které by nám umožnily leukémii cíleně léčit,“ vysvětluje profesor Trka.

Čeští vědci se na práci mezinárodní skupiny podílejí už 20 let, která se mimo jiné schází v Praze.

„Před dvěma měsíci jsme publikovali velikou studii, která ukazovala léčebné výsledky více než pěti tisíc dětí z 15 zemí světa a i tam byly léčebné výsledky vynikající,“ pochvaluje výsledky profesor Trka.

Jaroslav Skalický, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme