Domy, ve kterých drží členy mise OBSE, jsou zaminovány, říká europoslanec Rouček

Europoslanec Libor Rouček, místopředseda frakce socialistů a demokratů v Evropském parlamentu, vede poslední tři dny na Ukrajině jednání s tamními představiteli o pomoci zadržovaným členům pozorovatelské mise OBSE. Podle něj jsou možná pouze diplomatická jednání, akce kvůli zaminovaným domům je vyloučena. Kontrolory zadrželi proruští rebelové ve Slavjansku před pěti dny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obsazený úřad proruskými ozbrojenci v ukrajinském Luhansku

Obsazený úřad proruskými ozbrojenci v ukrajinském Luhansku | Zdroj: Reuters

Libor Rouček dosud jednal s ukrajinským prezidentem Turčynovem, premiérem Jaceňukem, šéfem kontrarozvědky Valentynem Nalyvajčenkem a některými dalšími představiteli.

Jak je se zadržovanými zacházeno, nikdo přesně neví.

„Ti lidé jsou zadržováni ozbrojenými skupinami. Prezident Turčynov jasně řekl, že jsou pod ozbrojenou ochranou a domy, kde je drží, jsou zaminovány, takže nějaká akce na jejich osvobození je prakticky nemožná. Jediné, co zbývá, jsou diplomatická jednání," je přesvědčen Rouček a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině mluvil europoslanec Libor Rouček, místopředseda frakce socialistů a demokratů v Evropském parlamentu

"Ukrajinci i já si přejeme, aby se do jednání vložilo Rusko, protože se jedná o misi OBSE, jejímž členem je i Ruská federace. Podle ukrajinských představitelů tu jsou určité důkazy, že v tom má Rusko prsty.“

Momentálně se europoslanec nachází v Charkově, který je podle něj posledním velkým městem na východě Ukrajiny, které se ještě nedostalo do rukou proruským silám.

Na východě Ukrajiny podle Roučka probíhá stále stejný scénář: „Máme tu i těžce ozbrojené skupiny přibližně 10 až 25 lidí, kteří vtrhnou do správních budov, za nimi jde několik desítek až stovek aktivistů, kteří budovy obsadí. Takový scénář je všude.“

Vídeňský dokument je systém opatření pro posílení důvěry a bezpečnosti. Zahrnuje výměnu vojenských informací, dokumenty o obranném plánování, návštěvy vojenských základen a ukázky nových zbraňových systémů. Jeho počátky spadají do roku 1975, kdy byla Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě v Helsinkách. Od té doby byl několikrát doplněn a novelizován.
Zdroj: MZV ČR

„Pokus o převzetí byl i tady v Charkově, zatím se nepovedl. Otázka je, jak dlouho to ještě bude trvat. Jedná se relativně o malé ozbrojené skupiny, které mají určitou podporu – řádově stovek až několik tisíc lidí. Jak občané tady, tak i úřady a politici v Kyjevě si stěžují, že policie v mnohých těchto městech nečinně přihlíží, dokonce se někde dává na stranu separatistických bouřenců," dodává europoslanec Rouček.

OBSE upřesnila, že zadrženi byli vojenští pozorovatelé ze zvláštního týmu pro kontrolu odzbrojení podle Vídeňského dokumentu z roku 2011.

Skupinu tvořili tři němečtí vojáci, německý překladatel a vojenští zástupci z Česka, Polska, Švédska (propuštěn 27. dubna) a Dánska. Německo celému mezinárodnímu týmu velelo. Ozbrojenci zajali také pět ukrajinských vojáků, kteří mezinárodní tým doprovázeli, a jejich řidiče.

Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme