Pojišťovny budou muset zveřejňovat smlouvy s nemocnicemi. Rozhodla o tom vláda

Zdravotní pojišťovny budou pod přísnějším dohledem státu. Vláda schválila plán ministerstva zdravotnictví, který má zprůhlednit financování resortu. Pojišťovny tak budou muset omezit provozní náklady stejně jako rezervní fondy, zveřejňovat na internetu smlouvy s nemocnicemi i ambulancemi a přestat s agresivním přetahováním pojištěnců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberecká nemocnice nakoupila přístroje za 21,7 milionu korun pro léčení cévních mozkových příhod i nádorových onemocnění

Liberecká nemocnice nakoupila přístroje za 21,7 milionu korun pro léčení cévních mozkových příhod i nádorových onemocnění | Zdroj: ČTK

„Týká se jak úspor, především tedy v oblasti zdravotních pojišťoven, jak v provozních prostředcích, tak zveřejňování smluv, zavedení přístrojové komise,“ přibližuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD a pokračuje:

„Ale nezůstává jen u ekonomických parametrů, snaží se řešit i oblast kvality péče, takže se zabývá indikátory kvality, zabývá se záměrem definovat dlouhodobou koncepci následné a paliativní péče.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala reportérka Lenka Jansová

Speciální přístrojová komise bude posuzovat, jestli nemocnice opravdu potřebují tak drahé vyšetřovací metody, jaké si chtějí pořídit. Komise pracuje už přes týden.

Smlouvy na internetu zatím zveřejnila jen největší z pojišťoven – Všeobecná zdravotní. Pro ni totiž platí jiný zákon než pro menší zaměstnanecké pojišťovny.

„Máme udělaný speciální vyhledávač, kde už i uvidíte, kolik těch smluv bylo zveřejněno. Udělali jsme to po dohodě s ministrem zdravotnictví. Cíl byl deklarovaný jasně, že je to zprůhlednění financování zdravotnictví a smluvních vztahů,“ potvrzuje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu ministra zdravotnictví mluvil viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich

Ostatní pojišťovny čekají na souhlas nemocnic a zejména lékařů.

„Máme obavy, že naši smluvní partneři by nás mohli žalovat za to, že zveřejňujeme smlouvy, se kterými oni nesouhlasí. Prakticky všechny asociace a sdružení ambulantních a soukromých lékařů nám odepsaly, že jsou zásadně proti zveřejňování – včetně České lékařské komory,“ vysvětluje prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Ministr Němeček si ale myslí, že souhlas lékařů není potřeba. Uvědomuje si, že situace není pro pojišťovny jednoduchá, v krajním případě je ale připraven nařídit jim zveřejnění smluv zákonem.

Lidé prý smlouvám stejně neporozumí

„Myslíme si, že pro všechny bude jistější a přehlednější, když dojde ke změně zákona. To, co teď Všeobecná zdravotní pojišťovna dělá na základě své iniciativy a svých rozborů, zákon všem zdravotním pojišťovnám prostě jednoznačně nařídí a nebude z toho uhnutí. Ale já pevně věřím, že i zaměstnanecké pojišťovny začnou zveřejňovat ty smlouvy,“ říká.

Podle viceprezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha ale zveřejňování smluv s nemocnicemi a ambulancemi nic neřeší. Dokumenty jsou prý pro veřejnost nesrozumitelné.

„Myslím si, že je zcela nereálná představa, že úvahu, kterou mi složitě provádíme za účasti expertů, někdo posoudí na základě prostého zveřejnění textu,“ upozorňuje.

Navrhované snížení provozních fondů pak Friedrich považuje pouze za gesto, které se ale dříve nebo později projeví na kvalitě činnosti pojišťoven.

Zdravotnictvím ročně proteče skoro 300 miliard

„Je to záležitost populistická. Mám před sebou údaje za většinu srovnatelných evropských států a všechny včetně Národní zdravotní služby ve Velké Británii čerpají vyšší procento. Je to někde mezi 6,5 a 4 procenty. Český systém má 3,2 procenta, takže už v tuto chvíli je bezkonkurenčně nejlacinější,“ dodává.

Zprůhlednění toků peněz v resortu žádal od Svatopluka Němečka i ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Zdravotnictví už dříve označil za černou díru na peníze. Ročně resort spotřebuje 290 miliard korun, část prostředků ale údajně mizí v neprůhledných zakázkách.

Snížením peněz na provoz pojišťoven by se mohla ušetřit miliarda korun, snížením rezervního fondu přes půl miliardy. Pojišťovny budou muset dávat veškerá data k dispozici jak ministerstvu financí, tak ministerstvu zdravotnictví.

Vladimír Kroc, Lenka Jansová, Jakub Šídlo, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme