Asociaci krajů dál povede dosavadní šéf Michal Hašek, byl jediným kandidátem

Rada Asociace krajů ČR (AKČR) má nové vedení. Nejvyšší post obhájil jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD. Byl jediným kandidátem. Kromě čéfa zvolila dnes rada i místopředsedy AKČR. Stali se jimi hejtmani za ČSSD Jiří Běhounek z Vysočiny, Miroslav Novák z Moravskoslezského kraje, Jiří Zimola z Jihočeského kraje, Stanislav Mišák ze Zlínského kraje a hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN). Hejtmani pak odjeli na Pražský hrad na pracovní oběd s prezidentem Milošem Zemanem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihomoravský hejtman a poslanec ČSSD Michal Hašek vystoupil 23. dubna na mimořádné tiskové konferenci v Brně a oznámil, že se vzdává poslaneckého mandátu.

Jihomoravský hejtman a poslanec ČSSD Michal Hašek vystoupil 23. dubna na mimořádné tiskové konferenci v Brně a oznámil, že se vzdává poslaneckého mandátu. | Foto: Václav Šálek | Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman na Hradě ‘svému příteli‘ Michalu Haškovi a novým místopředsedům asociace pogratuloval ke zvolení a zároveň také ocenil roli hejtmanů.

„Nejen proto, že to byla moje vláda, která prosadila krajskou samosprávu, ale proto, že do vrcholných pater české politiky by měli nastupovat především lidé, kteří již něco efektivně řídili. A kraj je dostatečně velký celek, aby se dalo poznat, jestli toto řízení bylo nebo nebylo úspěšné,“ řekl Zeman.

Michal Hašek byl na post předsedy Asociace krajů ČR jediným kandidátem. Rada ho zvolila jednomyslně.

„Asociace krajů se snaží alespoň posledních 6 let být významným partnerem parlamentu, vládě, ale i úřadu prezidenta republiky. Protože vycházíme z jednoduché teze, že Českou republiku spravujeme společně. A společně neseme odpovědnost za řešení klíčových problémů po celé zemi,“ řekl po obhájení funkce Hašek.

Kraje podle něj fungují dobře a daří se jim čerpat evropské peníze.„Jsem velmi rád, že se na úrovni regionů daří řešit drtivou většinu problémů konsenzuálně, dohodou, s výhledem na budoucnost," řekl.

"Regiony se snaží naplnit základní heslo EU, to znamená, že jsme Evropou regionů. Snažíme se až na malé výjimky, aby také dobře fungovalo čerpání evropských fondů. V regionech nenajdete žádné desítky miliard, které by se teď musely vracet Bruselu,“ dodal Michal Hašek.

Znovuzvolení do čela AKČR mu podle stanov ČSSD automaticky přinese poradní hlas v politickém grémiu strany. Jako hejtman Jihomoravského kraje má navíc automaticky poradní hlas v předsednictvu ČSSD.

Hašek by měl také dnes do rukou předsedy Poslanecké sněmovny složit poslanecký mandát, protože vyhověl stranickému usnesení a z funkcí poslance a hejtmana si vybral místo v čele kraje.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme