Úderem půlnoci přestanou po roce a půl definitivně fungovat sKarty

Dnes je poslední den, kdy fungují sKarty. Zítra už s nimi lidé nezaplatí ani si nevyberou peníze z bankomatů. Česká spořitelna, která systém karet pro výběr sociálních dávek provozuje, projekt vypne. Za rok a půl jejich fungování používalo sKarty skoro 280 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sKarta

sKarta | Foto: mpsv.cz

„Dnešní půlnocí přestane být možné používat sKartu jako platební prostředek a zároveň skončí speciální sKarty, které nahrazují průkaz osob se zdravotním postižením,“ informuje generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková.

Úřady práce už neposílají dávky na účty k sKartám, ale na běžné účty nebo poštou, od února. Právě proto se Marie Bílková domnívá, že počet lidí, kteří sKarty ještě používají, už nebude velký.

Lidé se k penězům, které jim na účtech zbudou, dostanou snadno. Stačí kontaktovat Českou spořitelnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konci sKaret mluvila v Ranním interview na Radiožurnálu Marie Bílková, generální ředitelka Úřadu práce

„Na jejích webových stránkách a stránkách sKarty jsou k tomu informace. Spočívá to v zásadě na osobní návštěvě v pobočce České spořitelny. Peníze by mělo být možné vybrat během čtyř let,“ říká Bílková.

sKarta fungovala zároveň jako průkazka pro zdravotně postižené. Lidé si ji tedy musí vyměnit.

„Z 25 tisíc držitelů to udělalo 15 tisíc klientů. To znamená, že zbývá velká část, deset tisíc lidí, kteří to ještě neudělali a vystavují se riziku komplikací při uplatňování výhod, které plynou z držení sKarty,“ upozorňuje ředitelka Úřadu práce.

Průkaz ZTP vymění na úřadech práce

Těm, kteří si průkaz dosud nevyměnili, ale žádný postih nehrozí.

„Na úřadech práce jsme připraveni vydat při osobní návštěvě nový dočasný průkaz – a to na počkání přímo na místě. Doporučuji reagovat na výzvu úřadu práce, protože my se snažíme postupně všechny tyto klienty kontaktovat. Nebo mohou oni sami úřad práce kontaktovat,“ doporučuje Bílková.

Ona sama hodnotí projekt sKaret jako velmi nešťastný. „Nebyl dobře připraven, nemohl nikdy naplnit cíle, které s ním byly spojeny a které byly avizovány,“ tvrdí Bílková a doplňuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

K ukončení projektu sKaret se vyjádřila také ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Michaela Marksová

„Zejména proto, že nebral v úvahu možnosti a životní podmínky plánovaných uživatelů. Zároveň zcela mylně hodnotil rozsah a formy zneužívání dávek. To bylo přitom hlavní motto, že projekt zabrání zneužívání dávek.“

Vytvořit jiný projekt, který by dokázal pomoci zjednodušit práci úřadům i uživatelům, je podle ní složité.

„Jestliže to dáváme do kontextu elektronizace veřejné správy, tak je postup na straně úřadu. A ten elektronicky probíhá už hodně dlouho. Jestliže úředník elektronickou cestou posílá pokyn k výplatě dávky, tak to je samozřejmé a to se děje,“ konstatuje Bílková a uzavírá:

„Na druhé straně stát tímto projektem nutil své klienty-občany, aby jednou jedinou formou dávky vybírali. A to už dost dobře možné není. Nesouvisí to s elektronizací veřejné správy, byl to pokus o zásah do svobody občana rozhodnout si, jakým způsobem se bude dostávat ke svým penězům.“

Spořitelna bude nejspíš chtít kompenzace

Zatím není jasné, jestli bude stát muset platit České spořitelně za předčasné ukončení systému sKaret nějaké kompenzace. Spořitelna ho měla provozovat ještě deset let. Její vedení vyčíslilo náklady na sKarty na více než 200 milionů korun.

Ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Michaela Marksová Českému rozhlasu stručně sdělila, že jednání mezi oběma stranami probíhají a u konce by mohly být v řádu měsíců, více se však nechtěla k věci vyjadřovat.

Proti zavedení sKaret protestovaly odbory, tehdejší opozice i rada hendikepovaných. Podle bývalého ministra práce Jaromíra Drábka měl elektronický systém výplaty dávek ušetřit státu na provozních nákladech tři miliardy.

sKarta - vývoj událostí | Foto: Michal Jindra

Simona Bartošová, Petra Hosenseidlová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme