Do přírodního areálu v České Lípě Dubici by se mohli vrátit turisté. Na koupání ale mohou zapomenout

Českolipská radnice začala s opravou chátrajícího přírodního areálu v městské části Dubice. Zatím tam dělníci likvidují přerostlou trávu a plevel. Místo, které bylo známé především jako koupaliště, by mělo opět lákat turisty. Ti se mohou těšit na stanování, nové toalety nebo upravenou zeleň. Na koupání ale mohou zapomenout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ppuštěné chatky v přírodním areálu v České Lípě Dubici

Ppuštěné chatky v přírodním areálu v České Lípě Dubici | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

V přírodním areálu s koupalištěm Dubice v České Lípě stále stojí chátrající buňky, bývalé chatky. Pláž je zarostlá, dětská skluzavka uzavřená.

„Záměrem radnice je především areál zpřístupnit veřejnosti. Je tu několik hřišť. Dvě hřiště na plážový volejbal, dále stoly na stolní tenis i dětské prolézačky," říká mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V českolipském přírodním areálu Dubice natáčel redaktor Tomáš Mařas

Areál je pro obyvatele města spojený především s koupáním. Disponuje totiž vodní plochou. Přestože se plánuje jeho zpřístupnění, koupat se tu nebude. „Stále nejsme schopni vyřešit kvalitu vody, proto zde bude koupání zakázané," vysvětluje Brožová.

„Ta průhlednost vody... ten zákal je tam patrný. Víme, že ta voda není vhodná ke koupání, je zdravotně závadná," potvrzuje městský investiční technik Martin Ezr.

Přímo pod klouzačkou je hloubka kolem 40 centimetrů, vidět je ale stěží 10 – 20 centimetrů pod hladinu.

„Ta plocha je v podstatě bývalá pískovna bez přirozeného přítoku. Vody, které zde jsou, se sem dostaly pouze průsakem ze spodních vod. Zkoušelo se i chemické čištění, ale bez výsledku.“

„Jediná chvíle, kdy se tady dalo koupat, bylo po povodních v roce 2010. To se pročistilo vlivem masivního přítoku vody," vzpomíná Ezr.

Koupaliště v České Lípě Dubici není ke koupání | Foto: Tomáš Mařas

Bývalé chatky se dnes z větší části rozpadají. V areálu jich je jedenáct. V některých jsou matrace a vypadá to, že v nich přespávají bezdomovci.

„Pravděpodobně tady bezdomovci jsou. My teď pracujeme na vyklizení všech chatek. Část se jich přemístí, část je v takovém stavu, že se nedá dělat nic jiného, než je zlikvidovat," přibližuje Jolana Nebřenská z odboru rozvoje města.

Některé z chatek jsou opravdu v žalostném stavu. Střechou teče a uvnitř je to samá plíseň. Po chatkách se pak uvolní palouk, na kterém by se v budoucnu mohlo stanovat.

„To je teoreticky možné. Připravujeme tady i zázemí, které bylo pro kemp. Budeme demolovat starou buňku, kde bylo sociální zařízení. Chceme je nahradit novým," doplňuje. Jolana Nebřenská.

V přírodním areálu v Dubici město do budoucna zvažuje i zřízení brouzdaliště.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme