Kvůli nové metodice NS k odškodňování za újmu na zdraví může zdražit pojistné

Lidé můžou vysoudit vyšší odškodnění za újmu na zdraví. Soudcům bude při stanovení výše odškodného pomáhat i dnes zveřejněná metodika Nejvyššího soudu. Nový občanský zákoník totiž zrušil předchozí tabulky. Soudy by tak měly po celé republice rozhodovat v případě náhrad velmi podobně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Po těžké autonehodě zůstala 15letá dívka odkázaná zcela na pomoc druhých, šance na pracovní i společenské uplatnění jsou prakticky nulové.

Dříve by získala zhruba dvoumilionové odškodnění, podle nové metodiky Nejvyššího soudu by to mohlo být téměř 13,5 milionu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novou metodiku odškodňování za újmu na zdraví zkoumala Eva Rajlichová

„To opravdu není cena jedné ledviny nebo ruky, ale reálné a podrobné zmapování dopadů toho konkrétního poškození do dopadů u jednotlivce,“ říká Roman Ždárek z České společnosti medicínského práva.

Právě přístup u odškodnění společenského uplatnění je zcela nový. Znalec vyplní tabulku o 75 položkách. V nich poměrně jednoduše zhodnotí, jak se poškození dotklo schopností, společenského i pracovního uplatnění.

Výsledná částka se ještě může zvýšit, kdyby třeba šlo o mladého, mimořádně talentovaného člověka. Milionová odškodnění místo statisícových ale možná způsobí problémy pojišťovnám.

Soudy můžou přiznávat vyšší odškodnění za úrazy. Pomáhat jim bude nová metodika

Číst článek

„Pojišťovny budou konfrontovány s větším plněním. Je to jeden z důvodů, který povede k určitému zdražení například povinného ručení,“ dodává Daniel Míka z České kanceláře pojistitelů.

Příklad výše bolestného podle nové metodiky NS
- ztráta zubu 5025,60 Kč
- zlomenina žebra 5025,60 Kč
- vymknutí zápěstí 12 564 Kč
- traumatická amputace ruky v úrovni zápěstí 37 692 Kč
- vytržení oka 50 256 Kč
- poranění srdečních chlopní s nutností operace v mimotělním krevním oběhu 75 384 Kč
- traumatická amputace v kyčelním kloubu 100 512 Kč
- rozdrcení lebky 150 768 Kč
Zdroj: Nejvyšší soud

Metodika ale řeší jen zmíněné ztížené společenské uplatnění a kompenzaci za bolest. Výše bolestného využívá původní bodové vyhlášky.

Tady byla hodnota bodu 120 korun, v současnosti je to 251,28 korun, tedy více než dvojnásobek.

Otázka také bude, zda výše odškodného nebude likvidační pro toho, kdo škodu způsobil.

„Svým způsobem to může škůdce finančně zničit, pokud není pojištěný. Ale zdraví je to nejcennější, takže ty částky jsou logicky takto vysoké,“ vysvětluje Petr Vojtek z Nejvyššího soudu.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková si od nové metodiky slibuje především to, že zabrání situaci, aby soud kupříkladu v Praze přiřkl poškozenému jiné odškodné než soud třeba v Jindřichově Hradci.

„Tato metodika by měla rozkmitu zabránit a nemělo by tolik záležet na tom, jaký konkrétní soudce ten případ řeší.“

Interaktivní aplikace: Nový občanský zákoník

Číst článek

Pro odškodnění za trvalé následky a snížené společenské uplatnění se právníci inspirovali klasifikací Světové zdravotnické organizace.

Metodika Nejvyššího soudu ovšem není povinná. Soudy ji při stanovování výše odškodného můžou, ale nemusí využít.

Eva Rajlichová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme