Zeman se zastal hejtmanů ze sněmovny. Dvě funkce jsou jejich osobní věc, řekl

Prezident Miloš Zeman kritizoval výzvu vedení ČSSD, aby se hejtmani s poslaneckým mandátem jedné z funkcí vzdali. Podpořil tak dva hejtmany Jiřího Běhounka z Vysočiny a Josefa Novotného z Karlovarského kraje, kteří si nechali obě funkce. Prezident má za to, že je to osobní věc každého.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Já si kladu otázku, proč jsou v takovém případě slučitelné funkce ministra a poslance, funkce primátora a poslance nebo funkce starosty a poslance. Takže pokud to není v rozporu se zákonem, chtěl bych vyjádřit svůj názor, že je osobní věcí každého hejtmana, zda se rozhodne sloučit nebo nesloučit tyto funkce,“ poznamenal Zeman.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci na Zemana konstatoval, že tady se jeho názory s těmi prezidentovými rozcházejí. A zopakoval svůj názor.

„Pan prezident má pravdu v tom, že my přirozeně nemáme nástroje, jak donutit hejtmana a současně poslance, aby se vzdal některé z těchto veřejných funkcí – je to otázka jeho morálky a je to otázka jeho svědomí. Já jsem přesvědčen o tom, že pokud jsou placené veřejné funkce, tak jsou to veřejné funkce na plný úvazek, a jestliže někdo kumuluje dvě nebo tři placené veřejné funkce, tak to není v pořádku,“ řekl premiér.

Původně pět hejtmanů za ČSSD, kteří zasedli v poslaneckých lavicích, bylo pod tlakem kvůli usnesení ústředního výkonného výboru strany o nevhodnosti kumulovat vysoké politické funkce.

Jako první se rozhodl Milan Chovanec, který se vzdal hejtmanství v Plzeňském kraji na začátku roku, než se stal ministrem vnitra.

Následoval na konci března jihočeský hejtman Jiří Zimola, který naopak upřednostnil práci v regionu, a ke stejnému závěru před několika dny dospěl i hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Poslanci Josef Novotný, který vede Karlovarský kraj, a Jiří Běhounek, který je v čele Kraje Vysočina, se rozhodli jako poslední. Oznámili, že si ponechají obě funkce.

Tereza Chlubná, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme