Případů varroázy ubylo, včelařům navíc odpadá povinnost preventivního přeléčení včelstev

Nebezpečného kleštíka včelího, který způsobuje varroázu u včel, v letošním roce ubylo. Nejhůře jsou roztočem postiženy lokality na Strakonicku a Jindřichohradecku. Nově odpadá včelařům povinnost přeléčit včelstva, pokud výskyt kleštíka nepřesáhne danou hranici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V České republice jsou pouze dvě školy, které nabízejí obor včelař

V České republice jsou pouze dvě školy, které nabízejí obor včelař | Foto: Střední odborné učiliště Blatná

Výsledky letošního vyšetření včelstev na varroázu shrnuje Vladimír Rachač z Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj.

„Zatímco v loňském roce bylo pozitivních přes 16 % stanovišť a přes 12 % včelstev, tak v letošním roce, je to necelých 9 % stanovišť,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o nebezpečné varroáze zjišťovala Jitka Cibulová

O menší výskyt kleštíka (Varroa destructor) se zasloužili včelaři, kteří včely pravidelně léčí. Svým dílem ale přispělo i loňské počasí, říká českobudějovický včelař Vladimír Šámal.

„Určitě je to tak, že teplejší a delší léta mají negativní vliv na varroázu, protože samičky mají větší příležitost obnovovat populaci a mají třeba o dvě, tři generace navíc,“ vysvětluje.

Ačkoliv je léčba včelstev velmi důležitá, v letošním roce už nemusí včely přeléčovat každý včelař. Nové nařízení popsal ředitel Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj František Kouba.

„Léčí pouze ti včelaři, u kterých výskyt varroázy byl nad tři roztoče v jednom včelstvu. Ostatní včelaři léčit nemusí,“ popisuje.

Vzhledem k tomu, že je příroda letos o měsíc napřed, začne dříve také včelí snůška. Včelaři si proto budou muset pospíšit i s léčbou varroázy, v době snůšky se totiž už léčit nesmí.

Jitka Cibulová Vokatá, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme