K památníku obětem tragédie v jihokorejském Ansanu míří tisíce lidí

V jihokorejském městě Ansan, odkud pocházela většina mladých pasažérů z trajektu Sewol, otevřeli speciální památník. Místo, kde nejen pozůstalí můžou uctít památku obětí jedné z největších námořních tragédií v zemi. Jen první den památník navštívily tři tisíce lidí. Dalších 40 tisíc kondolovalo prostřednictvím sms zprávy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezi květinami jsou umístěny fotografie zesnulých

Mezi květinami jsou umístěny fotografie zesnulých | Foto: Kateřina Procházková

Památník tvoří místnost, v níž je rozestaveno 36 fotografií nalezených obětí. Jejich portréty také promítají na velké obrazovce v čele sálu. Každá volná plocha je vyzdobena bílými a žlutými květinami, které představují znamení smutku a naděje.

Od rána na místo přicházejí lidé z okolí, aby se za mrtvé pomodlili, položili květiny nebo napsali elektronickou kondolenci. Vzkazy jsou následně k vidění také na obrazovce.

„Přijela jsem vyjádřit svůj smutek a respekt.“ Lidé sem přijíždějí ze Soulu, jako mladičká slečna Li, ale i ze vzdálenějších míst země. Pod fotografiemi mladých obětí pokládají květiny, pláčou a modlí se.

Přehrát

00:00 / 00:00

U památníku v Ansanu natáčela zahraniční zpravodajka ČRo Kateřina Procházková

Stovky lidí přicházejí nejen k památníku, ale také k nedaleké střední škole, která by měla být minimálně do čtvrtka uzavřená. Prázdné prostory by mohly být k dispozici místní lékařské fakultě, jejíž studenti by poskytovali konzultace dětem z oné střední školy.

Mnoho lidí v Ansanu také řeší, co nebo kdo tragickou nehodu vlastně způsobil. „Myslím si, že hlavním z důvodů této tragédie byla pozdní reakce vlády. Velkou vinu ale samozřejmě nese i společnost, která trajekt provozovala,“ říká mladý Jihokorejec a dodává:

„Lidé se pak hlavně zlobí na kapitána, který opustil pasažéry a s posádkou sám utekl. Toto neštěstí není smutné jen proto, že při něm přišlo mnoho lidí o život, ale také proto, že ukázalo, jak špatný je systém v Koreji."

Tragédie připomněla problémy ve společnosti

O problémech ve společnosti - přísné hierarchii, která nedává podřízenému možnost vyjádřit svůj názor, skupinovém myšlení a podcenění bezpečnostních pravidel, hovoří ale i spousta dalších.

„Nekompetentní vláda, neschopný personál lodi a lidská ignorace. To vše způsobilo tuto tragédii." Mladá Kim neskrývá své rozhořčení a slibuje za změny bojovat. Kritizovat nefunkční režim, odhalovat korupci a trestat.

To je podle ní jediná možnost. Jen tak se tragédie, která nemá v posledních dvaceti letech historie Koreje obdobu, nebude už nikdo opakovat.

Jihokorejští potápěči zatím pronikají hlouběji do potopeného trajektu Sewol. Dostali se už do třetího a čtvrtého patra a z lodi vytáhli 150 těl. Po stejném počtu dál pátrají.

K památníku proudí stovky lidí | Foto: Kateřina Procházková

Potopení trajektu Sewol | Foto: Český rozhlas

Kateřina Procházková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme