Mistrovství České republiky asistenčních a vodicích psů ovládli retrívři

Vodicí a asistenční psi soutěžili na výstavišti v pražských Letňanech o titul mistra republiky. Akci každý rok pořádá nezisková organizace Helppes, která tak chce upozornit na význam psů v životě lidí s postižením. Poslušnost i výkon víc než dvaceti účastníků hodnotili porotci z Česka a Slovenska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Praze se konalo jubilejní 10. mistrovství vodících a 5. mistrovství asistenčních psů

V Praze se konalo jubilejní 10. mistrovství vodících a 5. mistrovství asistenčních psů | Foto: Veronika Jošková Štefanová | Zdroj: Český rozhlas

Mistrem České republiky ve výkonu asistenčních psů se stal labrador Bert s majitelkou Evou Janovskou. V kategorii psů vodicích zvítězil flat-coated retrívr Atty z Annenské zahrady majitelky Viktorie Vrtátilové.

Mistrovství vodicích psů bylo jubilejní desáté, zatímco soutěž asistenčních psů slavila teprve páté výročí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o mistrovství vodících a asistenčních psů připravila Veronika Štefanová

Ředitelka organizace Helppes Zuzana Daušová by ráda lidem touto akcí ukázala, jak náročný je výcvik takových psů a jak zásadní roli hrají v životě svých pánů.

„Protože vodicího psa potkají na ulici, ale asistenčního potkají málokdy, a když ho vidí, tak jde vedle vozíčku a nic nedělá. Málokdo má to štěstí, že vidí například, jak pes podává na pokladně peněženku nebo podává něco z regálu svému člověku,“ říká.

Výcvik bývá náročný, mnohdy trvá i celý rok, dodává Zuzana Daušová. „Šest měsíců až rok je zhruba průměr, záleží na tom, jak těžké úkony se pes učí a každý pes se učí jinak rychle.“

Vodicí i asistenční psi mají své kategorie a speciální disciplíny, ve kterých musí předvést ten nejlepší výkon, říká Veronika Paldusová z organizace Helppes.

„Obě dvě mistrovství mají společnou poslušnostní část, kde pes musí předvést základní prvky poslušnosti. Co se týče asistenčních psů, tak ti budou předvádět prvky, které s klienty dělají denně – otvírání skříněk, lednice, dveří, podávání předmětů, pomoc při svlékání,“ vyjmenovává.

V kategorii vodicích psů soutěžil třeba i královský pudl, nejčastěji ale retrívři. Středem pozornosti se stal i drobný silky teriér, nový pomocník malého Honzy Kubíčka.

Mistrovství vodicích a asistenčních psů se letos zúčastnilo jednadvacet soutěžících, z toho i dva němečtí zástupci.

Soutěž ovládlo plemeno retrívrů | Foto: Veronika Štefanová

Anna Maňourová, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme