Zeman nepůjde na oslavu konce války na ruské ambasádě. Důvodem ale prý není Ukrajina

Prezident Miloš Zeman se v pátek nezúčastní recepce, kterou pořádá ruské velvyslanectví v Praze k 69. výročí konce druhé světové války. Loni se Zeman recepce na ruské ambasádě účastnil a na slavnost k 9. květnu chodil i jeho předchůdce Václav Klaus. V posledních týdnech ale Zeman opakovaně tvrdě vystoupil proti Moskvě kvůli jejímu angažmá na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman vystoupil na konferenci Česko očima Evropy, Evropa očima Česka, která se uskutečnila k 10. výročí vstupu České republiky do Evropské unie.

Prezident Miloš Zeman vystoupil na konferenci Česko očima Evropy, Evropa očima Česka, která se uskutečnila k 10. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Zeman se zúčastní čtvrtečních oslav u příležitosti českého státního svátku.

„Pan prezident zaštítí oslavy Dne vítězství a za Kancelář prezidenta republiky se recepce zúčastní šéf zahraničního odboru Hynek Kmoníček,“ vysvětlil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, který odmítl dění na Ukrajině jako důvod prezidentovy absence na recepci.

Na ruské velvyslanectví v pátek nedorazí ani ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ani nikdo z jeho náměstků, řekla mluvčí ministerstva Johana Grohová. Českou diplomacii bude podle ní zastupovat některý z nižších úředníků.

Program prezidenta na Den vítězství:
10.00 hodin – jmenování nových generálů Armády České republiky (Pražský hrad)
11.00 hodin – pietní akt u pražského Národního památníku na Vítkově
12.30 hodin – předání cen 42. ročníku tradičního běžeckého závodu „Běh vítězství zámeckým parkem Lány“ (zámek Lány)
Zdroj: Hrad.cz

Vztahy Prahy s Moskvou v posledních měsících negativně poznamenal postup Ruska v ukrajinské krizi.

Čeští představitelé neuznali březnové připojení ukrajinského poloostrova Krym k území mocného souseda a Zaorálek nedávno uvedl, že současné projevy proruského separatismu na východě Ukrajiny vyvolávají jednoznačné podezření, že tam Rusko intervenuje.

Zeman zase před časem vyzval Severoatlantickou alianci a Evropskou unii k preventivnímu zastrašení Ruska od rozšíření vojenských akcí na Ukrajině a vyslovil se pro vstup jednotek NATO na Ukrajinu, pokud ruská armáda rozšíří své operace mimo Krym.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme