Česko se chce i nadále účastnit misí, které usilují o zklidnění situace na Ukrajině

Česká republika chce pomoc při stabilizaci situace na Ukrajině. Neodradilo ji ani zadržení mezinárodních pozorovatelů OBSE na Ukrajině. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD to řekl poté, co rebelové včera třináctičlennou skupinu včetně českého podplukovníka propustili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka při příjezdu na mimořádný summit EU k Ukrajině

Premiér Bohuslav Sobotka při příjezdu na mimořádný summit EU k Ukrajině | Zdroj: ČTK

Česko chce pomoct k uklidnění situace na Ukrajině. I poté, co proruští rebelové zadržovali osm dní mezinárodní pozorovatele, včetně jednoho českého podplukovníka, se Česko chce nadále těchto misí účastnit.

„Nic ta situace a to, co se stalo, nemění na tom, že chceme i nadále být aktivním účastníkem OBSE. Jsme připraveni vyslat své zástupce na mise OBSE v krizových regionech. To není jenom Ukrajina. Případně pokud by se připravovala mise Evropské unie, tak tady je připravena Česká republika aktivně participovat,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Podplukovník Přerovský je zpět v Praze, v zajetí ruských separatistů strávil 8 dní

Číst článek

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky je na samostatných misích Evropské unie výhodou Čechů prý i to, že jsou schopni se domluvit rusky.

Na východě Ukrajiny se armáda stále snaží zpacifikovat proruské separatisty a vytlačit je ze státních budov, které rebelové okupují. Podle ruských zdrojů je ale odpor separatistů velký a radikálové opět získali kontrolu nad Slavjanskem a Kramatorskem. Ukrajinská média ale o ničem takovém nepíší.

Rusko podle Ukrajiny výrazně posiluje své jednotky na Krymu, převelen je tam údajně celý letecký pluk

Číst článek

Silvie Třeslínová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme