Oslav 70. výročí vylodění v Normandii se zúčastní i zástupci města Plzně

Celý svět si za měsíc připomene sedmdesáté výročí vylodění spojenců v Normandii. Do Francie se chystá i delegace plzeňského kraje, protože vyloděním na Utah Beach začala cesta několika amerických výsadkových pluků, které jako součást divize generála Pattona nakonec osvobodily Plzeň. Plzeňští budou navíc v Normandii vyprávět i o své zkušenosti s osvobozováním a dvě členky magistrátu už vyrazily do míst vylodění na průzkumnou misi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vylodění v Normandii si připomenou i zástupci města Plzně

Vylodění v Normandii si připomenou i zástupci města Plzně | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

Městečko Saint Marie duMont má asi osm set obyvatel a je považováno za vůbec první, které spojenci osvobodili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se na oslavy vylodění v Normandii chystají zástupci Plzně, zjišťoval spolupracovník Českého rozhlasu v Francii Jan Šmíd

Přímo na pláži je možné navštívit zajímavé muzeum Utah Beach, které založil bývalý starosta města Michel de Vallavielle. Jeho syn Charles, který je v zastupitelstvu města, je v muzeu dlouhá léta čestným ředitelem.

„Historie Plzně mě vždy zajímala a fascinovala, protože jste byli osvobozeni vlastně jen proto, abyste padli do rukou komunistů,“ říká Charles Vallavielle a pokračuje:

„Američané jsou pro nás osvoboditelé, ale vy jste museli čekat na svobodu dlouho a toto místo má pro vás historický význam, protože tady se vylodila devadesátá divize, která měla před sebou dlouhou cestu a nakonec osvobodila i Plzeň.“

Do Normandie přijede i delegace z Plzně. Její součástí bude i plzeňský Military Car Club, který rozloží svůj kemp na Omaze.

Jana Komišová (vlevo) a Denisa Krylová vpravo z Magistrátu města Plzně jsou na průzkumné misi v Normandii | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

„Protože tady chystáme spolupráci s muzeem na Utah Beach, tak 7. června se právě zúčastní oficiálního programu na této pláži,“ dodává Jana Komišová z plzeňského magistrátu.

5. června se bude konat hlavní pietní akt na Utah Beach a náměstkyně Eva Herinková při něm položí za město Plzeň pamětní věnec.

Pokud by se chtěl někdo oslav zúčastnit osobně, už to podle další zástupkyně magistrátu Denisy Krylové zřejmě nebude možné. Hotely jsou už zarezervované. „Leda nějaké kempovací místo. My samy budeme bydlet asi 120 kilometrů od oslav,“ říká Denisa Krylová.

Zajímavostí plzeňské účasti je rovněž přednáška historika Milana Jíši, autora knihy 500 hodin k vítězství, který bude přímo v muzeu Utah Beach vyprávět o tom, jaká byla vlastně osvobozovací cesta amerických jednotek až do Plzně.

Jan Šmíd, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme