V Itálii se bude dražit ostrov Poveglia, údajně nejstrašidelnější ostrov světa

Italská vláda dnes vydraží malý ostrov v Benátské laguně. Chce tak snížit obrovský dluh veřejných rozpočtů. Na prodej je malý, asi sedmihektarový ostrov jen kousek od slavného italského města. Je to neobydlené místo s velmi pohnutou historií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Stock.xchng

Ostrov Poveglia má strašidelnou pověst. Říká se mu třeba i Ostrov bláznovství nebo také jednoduše Peklo.

V době morové epidemie ve čtrnáctém století tam totiž končily mrtvoly z nedalekých Benátek. Kromě nich tam tehdejší Benátčané vozili i nakažené, které tak ponechali vlastnímu osudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prodeji ostrova Poveglia mluvila v Ranním Radiožurnálu Tea Parkanová ze zahraniční redakce

Později se z ostrova stala karanténní stanice a na začátku 20. století tam vyrostla psychiatrická léčebna. Její hlavní lékař ale na svých pacientech prováděl kruté experimenty, které si nic nezadaly s mučením.

Podle plánu italské vlády by na Poveglii po dražbě mohl vyrůst třeba luxusní hotel.

Dnešní aukce ale není zdaleka tak ojedinělá, jak by se mohlo zdát. Třeba Řecko nabízí rovnou celé souostroví v přepočtu zhruba za 230 milionů korun. Sousední Poláci sice neprodávají ostrovy, ale nabízejí pro změnu hrady a zámky.

Otázkou je, nakolik je koupě ostrova výhodnou investicí. V případě zmíněného řeckého Archipelágu to asi příliš dobrý nápad nebude. Řekové prý nemají pořádek v katastru nemovitostí a někdy tak vlastně není jasné, jestli je prodejce opravdu majitelem půdy.

To v Itálii nastal problém jinde. Na ostrově Budelli nedaleko Sardínie, který vláda prodala jednomu novozélandskému podnikateli, je totiž národní park. Ekologové kvůli tomu sepsali petici, kterou podepsalo přes 85 tisíc lidí, a italská vláda teď zvažuje, že se pokusí ostrov zase odkoupit zpátky.

Tea Veseláková, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme