Tomáš Halík převzal Templetonovu cenu, zařadil se tak po bok Matky Terezy nebo dalajlámy

Prestižní Templetonova cena, považovaná za ‚duchovní Nobelovu cenu‘, má poprvé v historii českého vítěze. Filozof a duchovní Tomáš Halík ji v březnu získal za příspěvek k dialogu mezi různými vyznáními a nevěřícími. Finanční odměnu, přesahující jeden milion liber, chce profesor Halík použít ke zřízení Nadačního fondu a založení Institutu dialogu při České křesťanské akademii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Halík ve vysílání kritizoval zákon o přímé volbě prezidenta

Tomáš Halík ve vysílání kritizoval zákon o přímé volbě prezidenta | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Těší mě to proto, že to chápu nejen jako ocenění pro mě, ale i pro naši zemi. Jsem velmi rád, že i jméno naší země je v této souvislosti jmenováno a že i na diplomu jsou odznaky české země,“ řekl Českému rozhlasu Tomáš Halík a pokračoval:

„Na diplomu je zlomený srp, zlomené kladivo a zlomené řetězy, okovy. Takže to má být takové i připomenutí toho, že žijeme ve svobodě. A svoboda je veliká výzva a je potřeba, abychom jí dostáli.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Templetonovu cenu převzal Tomáš Halík coby první Čech ve středu večer v Londýně. Byl u toho zpravodaj ČRo Jiří Hošek.

Ceremoniál v kostele sv. Martina v polích orámovala vystoupení českého klavíristy Martina Kasíka nebo sboru držitele Ceny Grammy Erica Whitacra.

„Myslím, že je to ocenění práce pana profesora Halíka na poli kultivace duchovna, otevření se společnosti 21. století. Myslím si, že je to člověk, kterému to právem patří a můžeme na to být všichni hrdí,“ řekl ministr kultury Daniel Herman, který si udělení Templetonovy ceny nenechal ujít.

Kardinála Miloslava Vlka pobavilo, že ocenění získal duchovní pocházející z nejateističtější země Evropy. Pražský arcibiskup Dominik Duka si myslí, že s oceněním Tomáše Halíka souvisí i dílo Václava Havla.

„Fórum 2000, což byl velký čin Václava Havla, a Tomáš Halík byl určitý spoluiniciátor a také spolupracovník tohoto fóra. A do jisté míry se ho účastní i do dnešních dnů ne jako posluchač, ale jako aktivní aktér,“ připomněl.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme