Rakovník chce zaplatit náklady za likvidaci atrazinu po kraji, ten to ale odmítá

Středočeský kraj nechce Rakovníku zaplatit náklady na likvidaci havárie na vodním toku Karlův Luh z podzimu 2012. Tehdy se v přítoku Klíčavské přehrady, která zásobuje pitnou vodou některé obce, našel jedovatý atrazin. Město zaplatilo prvotní náklady, už potřetí je žádá zpět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodárenská nádrž Klíčava na Rakovnicku

Vodárenská nádrž Klíčava na Rakovnicku | Zdroj: ČTK

Město uhradilo v prvotní likvidaci téměř 280 tisíc korun. Druhou etapu už si vzal na starosti kraj, který na ni vyčlenil půl milionu korun.

Rakovník chce peníze proto, že kraj zřizuje havarijní fond, ve kterém musí mít ze zákona 10 milionů korun ročně. A měl by sloužit právě na likvidaci havárií, u kterých se nezjistí, kdo je zavinil.

Krajská rada ale odmítla peníze Rakovníku dát, a to dokonce dvakrát. Zákon totiž kraji ukládá jen povinnost fond zřídit a každý rok doplňovat, rozdělování peněz už je jen na něm. Rakovník tak na ně nemá žádný nárok.

Deset pytlů a barelů se zakázanými látkami našel náhodný kolemjdoucí v potoku Karlův Luh i v jeho blízkosti u vodní nádrže Klíčava. Nalezené nádoby obsahovaly hlavně atrazin, tedy látku, která se používá v zemědělství jako pesticid proti plevelům při pěstování kukuřice, cukrové třtiny nebo sóji. V EU jsou pesticidy s touto chemikálií zakázané od roku 2005. Objem atrazinu ve vodě se zvýšil několikasetnásobně.

Město se ale nechce vzdát a oslovilo nejen zastupitele, ale také přímo hejtmana kraje. Ten starostovi města odpověděl, že Středočeský kraj má v oblasti likvidace havárií vyšší výdaje než příjmy a požadavky mnohonásobně převyšují možnosti kraje.

Rakovník ale upozorňuje na to, že z fondu za rok 2013 bylo zatím proplaceno jen dva a půl milionu korun. Podle informací kraje bylo schváleno celkem sedm žádostí asi za 16 milionů korun.

V případě velkého města jako je Rakovník, není 280 tisíc tak závratná částka, město je chce po kraji ale z principu. Obává se, že by mohl vzniknout precedens. V případě, že by došlo k daleko větší havárii, by na ni město opravdu nemuselo mít.

Krajská rada bude podle náměstka pro životní prostředí Marka Semeráda z ČSSD požadavek Rakovníka znovu projednávat jedině v případě, že toto téma otevře sám hejtman. Ten návrh předkládal radě už dvakrát, podporu kolegů ale nenašel.

Dotace z Havarijního fondu Středočeského kraje pro rok 2013 | Foto: Český rozhlas

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme