Potomci Jana Antonína Bati na Slovensku znovu podají žádost o finanční odškodné

Potomci podnikatele Jana Antonína Bati nadále požadují po Slovensku náhradu za majetek zabavený po 2. světové válce. Slovenské ministerstvo financí zamítlo jejich původní žádost kvůli nedostatečné dokumentaci majetkových nároků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Antonín Baťa

Jan Antonín Baťa | Foto: You Tube

Právníci rodiny Baťů ale podali proti rozhodnutí ministerstva rozklad. A v případě dalšího neúspěchu se chtějí se slovenským státem i soudit.

Firma Baťa založila na Slovensku například průmyslová centra v Partizánském nebo ve Svitu. Sami potomci Jana Antonína Bati odhadují hodnotu zabaveného majetku na jednu miliardu eur.

Cestu k podání žádosti o odškodné jim otevřelo loňské rozhodnutí bratislavského soudu, který zrušil rozsudek z roku 1947 i trest pro Jana Antonína Baťu.

Jednání soudu ale trvalo nezvykle krátce a příslušnému soudci teď hrozí, že kvůli loňskému rozsudku v případě Baťa přijde o místo.

Slovenské Hospodárske noviny dnes citují právního zástupce rodiny Baťových Tomáše Pecinu. Podle něj se rodina pokusí získat všechny potřebné dokumenty a žádost o finanční odškodné podá znovu. Soudní spor je až poslední možností.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme