Památník Vojna u Příbrami se kvůli filmařům dočasně přeměnil na Buchenwald

Když spojenci před 69 lety osvobozovali koncentrační tábor Buchenwald, objevili mezi vězni čtyřletého židovského chlapce, kterého tam propašoval jiný vězeň v kufru. Tento drsný příběh zpracoval ve svém slavném románu Nahý mezi vlky německý spisovatel Bruno Apitz. Druhé filmové zpracování knihy se právě připravuje a jako kulisy Buchenwaldu slouží filmařům pracovní lágr Vojna u Příbrami, kde komunisté věznili odpůrce svého režimu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němečtí filmaří natáčejí v památníku Vojna filmovou adaptaci románu Nahý mezi vlky

Němečtí filmaří natáčejí v památníku Vojna filmovou adaptaci románu Nahý mezi vlky | Foto: Šárka Ševčíková

„Ti vězni, i když vědí, že se blíží konec války a vystavují se nebezpečí, že to nepřežijí, tak toho kluka vlastně zachrání,“ popisuje příběh vedoucí produkce Petr Bílek.

Současní „návštěvníci“ areálu opravdu vypadají jako z koncentračního tábora. I když najít tři sta správných komparzistů prý nebylo zrovna lehké.

„Nám se přihlásilo v listopadu asi 600 lidí a bylo docela náročné vybrat ten kompars, protože to musejí být lidé, kteří jsou anorektici, hubení,“ říká Bílek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za filmaři do Památníku Vojna vyjel i redaktor Ľubomír Smatana

Kromě účinkujících s příhodným vzhledem přibyly také nové vězeňské baráky.

„Z těch tří baráků, které nám zde zůstanou, je jeden věrnou kopií Buchenwaldu a další dva baráky jsou přizpůsobené – zevnitř odpovídají stavu z 2. světové války, z exteriérů se přibližují spíš podobě následující, to znamená padesátých a šedesátých let,“ přibližuje historik a vedoucí Památníku Vojna Václav Trantina.

Kvůli natáčení je památník v současnosti pro veřejnost uzavřený a ještě do 19. května bude, jak se píše na webu památníku.

Příští návštěvníci budou prý mít nový obrázek především při pohledu z věže. „Opticky ten lágr dostane podobu skutečně lágru, což v tom prostoru bude znát,“ dodává Trantina.

Jeden film podle románu Nahý mezi vlky už vznikl, a to v šedesátých letech v bývalé NDR. Nový snímek by měl nabídnout pohled zbavený ideologického nánosu.

„Tahle kniha vlastně ovlivnila pohled Němců na koncentrační tábory. Autor Bruno Apitz ale nedokázal a nemohl v padesátých letech napsat všechno. Jeho pozdější verze knihy není tak ideologicky zatížená, a z té vycházíme. Sám autor – komunista z východního Německa – strávil v koncentračním táboře několik let,“ poznamenává odborná poradkyně u filmu Susanne Hantke.

Ľubomír Smatana, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme