Olympijské hry v moderním umění, to je veletrh Art Basel v Hongkongu

Galeristé, sběratelé i umělci se v těchto dnech sjeli do Hongkongu. V tomto přístavním městě totiž začala největší asijská přehlídka moderního a současného umění Art Basel Hongkong. Návštěvníci si mohou třeba zahrát stolní tenis na pingpongovém stole ve tvaru kruhu, stát se občanem imaginárního státu nebo jako Godzilla ničit miniaturní domy kolem sebe.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veletrh Art Basel v Hongkongu

Veletrh Art Basel v Hongkongu | Foto: Kateřina Procházková

Na rozdíl od konzervativního západního přístupu k umění Asiaté na veletrhu pobíhají, fotí si vystavené exponáty a nakupují. Také díky prodeji je tento veletrh považován za jednu z největších kulturních událostí světa.

„Art Basel Hongkong je bezpochyby nejdůležitějším veletrhem ve východní Asii. Navazuje na veleúspěšný Art Basel ve Švýcarsku a Art Basel v Miami. A stejně jako v těchto městech se i tady v Asii stal číslem jedna mezi veletrhy s uměním,“ říká Christopher Moore, vydavatel uměleckého magazínu Randian.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na veletrhu Art Basel v Hongkongu natáčela zpravodajka ČRo Kateřina Procházková

Už v minulém roce Art Basel Hongkong přilákal do kulturního a výstavního centra přes 60 tisíc návštěvníků. A podle organizátorů by jich letos, druhý rok konání, mělo přijít ještě víc.

„Hongkong je ekonomické centrum Asie. Je to místo s nízkými daněmi a bezcelním přístavem, proto je jednoduché sem vozit umění anebo je vyvážet. Navíc tady mají ideální podmínky k vystavování. Blízko sem mají z Austrálie, Japonska, Koreje nebo jihovýchodní Asie. A Číňané, kteří sbírají umění, si ho ukládají právě tady, v autonomním Hongkongu, raději než v kontinentální Číně," vysvětluje Chris Moore, zatímco prochází mezi exponáty z nejrůznějších zemí světa.

Veletrh Art Basel v Hongkongu | Foto: Kateřina Procházková

Pingpongové stoly seřazené do tvaru kruhu nebo dvacet spojených cyklistických kol, také to jsou exponáty, které se vystavují na veletrhu moderního umění Art Basel v Hongkongu.

Více než polovina vystavujících galerií je pak z Asie. Veletrh je v podstatě místem setkání západního a asijského umění, s čímž souhlasí i čínský kurátor Pi Li. „Art Basel Hongkong je o Asii. Takže je tady mnoho děl současných asijských umělců. Jejich díla jsou unikátní a inspirující," říká.

Česká stopa na asijské půdě

Ale i tady, daleko od Evropy, je vidět česká stopa. „Největší radost mi udělalo, že jsme na stáncích našli i české umění, například díla Květy Pacovské nebo Evy Koťátkové,“ poznamenal český generální konzul v Hongkongu Jaroslav Kantůrek.

Zmiňované české umělkyně jsou tady představeny v zahraničních galeriích. Díla Květy Pacovské například nabízí argentinský galerista Jorge Mara.

Veletrh Art Basel v Hongkongu | Foto: Kateřina Procházková

„Seznámil jsem se s Květou Pacovskou v Paříži a její tvorbu si zamiloval. Je skvělá, stejně jako ona sama. Mimochodem loni jsem tady na Art Baselu v Hongkongu prodal všechna její díla,“ vypráví argentinský galerista.

České stopy tady dělají i čeští sběratelé a galeristé. Jedním z nich, který se v těchto rozsáhlých prostorách dobře orientuje, je i Zdeněk Sklenář.

„Art Basel, to jsou olympijské hry v umění. Čína má jednu miliardu a 400 milionů lidí a ekonomika, která zaznamenává extrémní růst, kopíruje vývoj umění a umění zase kopíruje vývoj ekonomiky. A Čína patří k tomu nejlepšímu, co v současné době svět má,“ potvrzuje.

Galerista Sklenář čínské umění dlouhodobě sleduje a pracuje s ním. O tom, zda moderní a současná asijská tvorba přeroste tu západní, ať už v cenách či sběratelské oblibě, se budeme moci jistě v nejbližší době přesvědčit sami.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme