Česká armáda má nový ‚batoh‘ proti teroristům. Rušičku testují vojáci v Opavě

Moderní zbraně pro armádu vůbec nemusejí vypadat jako zbraně. Opavští vojáci dostali prototyp ryze české novinky, která by už brzy mohla sehrát důležitou roli v boji s terorismem. Vypadá skoro jako batoh, ale je to speciální rušička signálu schopná odhalit všechny dálkově řízené nálože v dosahu několika kilometrů. Nápad vymyslet něco takového vznikl na armádní misi v Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přílet poslední části 10. jednotky Provinčního rekonstrukčního týmu z Afghánistánu na letiště Praha Kbely

Přílet poslední části 10. jednotky Provinčního rekonstrukčního týmu z Afghánistánu na letiště Praha Kbely | Foto: Filip Jandourek

Na to, že se nejedná o obyčejný batoh, upozorňuje na první pohled jen maskáčové provedení a také antény, které z něj čouhají.

Ne že by vojáci doteď neuměli odhalit dálkově řízené bomby a nástražné systémy. Jenže ne všude projedou auta, ne všude se dostane velký kontejner s technikou a s dosahem několika set kilometrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vojenský protiteroristický "batoh" se zajímal redaktor Martin Knitl

S batohem jsou vojáci pohyblivější. Využít by ho mohli třeba na akcích typu Afghánistán.

„Během pěší patroly jdu a čekám, zda se mi na tomto displeji zobrazí v tom pásmu něco podivného. Pokud se zobrazí, okamžitě dávám povel rušícímu zařízení, které začíná fungovat,“ předvádí první „batohový“ experiment v české armádě a zřejmě i na světě Jaroslav Vála z opavského pluku.

Vycvičený voják by měl na první pohled rozeznat z křivky na displeji, jestli vlnění znamená něco nepřátelského – kdyby například teroristé chtěli nálož odpálit třeba dálkovým ovladačem k autu.

„Do teď nám chyběl tento prostředek přenosný, který by se dal například přepravit s malou jednotkou vrtulníkem. Tím pádem jsme si nyní zaplnili tuto mezeru v naší výzbroji,“ dodává Vála.

Vývoj batohu začal podle něj kolem roku 2011, dnes ho testuje 53. pluk v Opavě.

Podle jednoho z tamních důstojníků Petra Šilra je to novinka. V české armádě ani v zahraničí prý zatím nikdo nic podobného neviděl. Proto až teprve ostrý test napoví více o jeho využití v budoucnosti. Test bude podle Šilera záležet na úkolu a prostředí, do něhož se vojáci dostanou.

„Posbírají se nějaká data a zkušenosti z praxe a uvidíme, jestli budeme vyvíjet dál něco novějšího – nebo zjistíme, že toto se hodí na tento typ operací, případně je to účinnější na jiný druh operací,“ vysvětluje opavský důstojník.

Opavský pluk je tradiční součástí zahraničních armádních misí, ale zaparkovaný tank lidé v tamním areálu neuvidí. Jsou to vojáci, kteří bojují hlavně elektronicky. Nyní tedy už i s osmnáctikilogramovým batohem.

Martin Knitl, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme