Výstava na Univerzitě Hradec Králové připomíná invazi v srpnu 1968

Nizozemská fotografka Okka Offerhausová pořídila před 46 lety mimořádné fotografie. Až do loňského roku je nezveřejnila. Poprvé si je lidé prohlédli na výstavě o nejdelší noci lidí žijících v Československu v roce 1968. V Česku ji viděly už tisícovky lidí, teď mají příležitost i všichni v Hradci Králové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srpen 1968

Srpen 1968 | Foto: Archiv ČRo

„Přicházíme do objektu společné výuky Univerzity Hradec Králové a hned v přízemí na levé straně najdete osm panelů, které přinášejí zajímavé záběry a texty k jedné důležité fázi československého poválečného vývoje, což byl rok 1968,“ říká Ondřej Felcman z královéhradecké univerzity.

Výstava s názvem Nejdelší noc – 21. 8. 1968 bude putovat do podzimu po celé republice. V Hradci Králové bude nejprve tři týdny na tamní univerzitě a později se přesune do Studijní a vědecké knihovny. Zahájena tam bude přednáškou autora výstavy.

„Autor dr. Daniel Povolný je absolvent doktorského studia naší univerzity a můj bývalý doktorand, který napsal úžasnou dvoudílnou knížku o vojenském řešení Pražského jara. Šel detailně do pramenů a ta knížka byla oceněná odbornou veřejností,“ uvádí Felcman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Putovní výstavu s názvem Nejdelší noc – 21. 8. 1968 navštívila reportérka Lucie Valášková

Výstava je zobrazena na osmi velkoformátových panelech, na nichž jsou fotografie a texty. Jsou barevné a mají připoutat pozornost návštěvníků.

„Panely můžeme rozdělit do čtyř částí. V první se představuje situace v Československu na přelomu let 1967 a 1968, pokusy Antonína Novotného zastavit tlak na reformy a výraznou demokratizaci systému,“ popisuje Felcman.

Další tři panely se zaměřují na Pražské jaro. Povolný se však zabývá hlavně armádou, proto je všechno zaměřeno na vojenské záležitosti.

„Většina se týká sovětských pokusů ovlivnit události u nás, protože nebyli spokojeni s tím, co se tady dělo. Obvykle se má za to, že první pokus o invazi byl právě ten, který invazí byl. Povolný ale zjistil, že ve skutečnosti bylo těch pokusů víc,“ dodává Felcman.

Třetí část výstavy se týká samotné invaze. „Byla to největší vojenská operace v Evropě po druhé světové válce, které se zúčastnilo 400 až 500 tisíc mužů pěti našich spojenců. Dominantní roli hrál samozřejmě Sovětský svaz,“ uzavírá Felcman.

Výstavu mohou na univerzitě lidé navštívit do 23. května, poté ve Studijní a vědecké knihovně, kde bude od 26. května do 27. června 2014. Přes léto bude vystavená v Husitském muzeu v Táboře.

Lucie Valášková, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme