Srbsko a Bosnu zalila velká voda, desetitisíce lidí musely opustit své domovy

Rozvodněné řeky v Srbsku a Bosně a Hercegovině vyhnaly z domovů desetitisíce lidí. Některá města se ocitla i pět metrů pod vodou. V obou zemích už zemřelo nejméně 30 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy ve městě Obrenovac

Záplavy ve městě Obrenovac | Zdroj: ČTK

Jde zřejmě o nejsilnější povodně za posledních 120 let. Situace je na některých místech opravdu kritická. Jedno z nejhůře postižených míst je sedmdesátitisícové srbské město Obrenovač, které leží asi 30 kilometrů jihovýchodně od Bělehradu.

Některé jeho části se v jednu chvíli ocitly až pět metrů pod vodou. Z města musely být narychlo evakuovány desítky tisíc obyvatel.

"Nechali jsme tam auto, motorku, nářadí, nábytek, cennosti. Prostě jsme popadli mobily a utekli. Ani doklady jsme si nevzali. Dvorek i dům, všechno je pod vodou," popsala situaci v Obrenovaći Dragana Iličová.

Povodně nyní ohrožují i největší srbskou elektrárnu. Srbský premiér Aleksandar Vučič už ve čtvrtek vyhlásil stav ohrožení. V zemi jsou statisíce lidí bez proudu, silně narušená je silniční i železniční doprava.

Zaplavený Obrenovac | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Kritická je ale situace i v Bosně a Hercegovině. Z města Bijeljina na severovýchodě Bosny muselo být dnes evakuováno na 10 tisíc lidí před rozvodněnou Sávou, která se dostala přes protipovodňové zábrany.

„Sice už přestalo pršet, ale dolní toky řek jsou stále velmi vysoké, na řadě míst se rozlily a zaplavily města v severní Bosně, především kolem řeky Sávy,“ popsal Radiožurnálu velvyslanec Tomáš Szunyog.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Bosně a Hercegovině informoval český velvyslanec v Sarajevu Tomáš Szunyog

Řada silnic je tam neprůjezdných a na mnoha místech voda podemlela břehy a způsobila sesuvy půdy.Nejhorší situace je ve městech Brčko, Bosanski Šamac a Bjelina.

Meteorologové označují nynější záplavy za nejhorší od začátku záznamů o povodních. Úřady předpokládají, že bilance obětí ještě může stoupnout, než voda začne v příštích dnech opadávat.

Pomůže i Česko

Balkánským zemím pomůže i Česká republika. Pobočka humanitární organizace ADRA spustila veřejnou sbírku, kam lidé mohou posílat finanční pomoc pro obě země.

Ministerstvo zahraničí uvolnilo humanitární pomoc v hodnotě pět milionů korun. Jak Radiožurnálu řekl velvyslanec Tomáš Szunyog, tamní zastupitelství už jedná o jejich efektivním použití.

Sbírka pro Bosnu a Srbsko organizace Adra:
Číslo účtu 34983498/0300 v. symbol 510

„Jednou z variant je, že peníze půjdou přímo do nejvíce zasažených obcí. V tuto chvíli se zdá, že jsou to města Doboj a Maglaj, kde jsme před několika lety realizovali rozvojové projekty, takže tam máme velmi dobré vztahy.“

Česko vyslalo do Srbska také tým hasičů. Devět mužů jede nákladním vozem Tatra a vezou si s sebou velkokapacitní čerpadlo. V oblasti by podle prvních odhadů měli pomáhat asi 14 dní.

„Ráno jednotka překročila srbské hranice a míří směrem k Bělehradu. Nasazena by měla být v okolí města Lazareve,“ potvrdila tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru České republiky Nicole Zaoralová.

Občanské sdružení Lastavica začalo vybírat pro obě země materiální pomoc. Po celou neděli mohou lidé odnášet oblečení, přikrývky, jídlo nebo hygienické potřeby do pražského sídla organizace, které je ve Zborovské ulici na Smíchově.

Igor Maňour, Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme